Kezdőlap » Ünnepek » Mit ajándékozzunk karácsonyra a családtagjainknak?

Mit ajándékozzunk karácsonyra a családtagjainknak?

Elérkezett az évnek azon időszaka, amikor el kell kezdenünk azon gondolkozni, hogy mit is vegyünk ajándékba a karácsonyfa alá. Valóban igyekezni kell már novemberben, hiszen az ötletek sem jönnek könnyen és a beszerzés sem lesz probléma-mentes.
Szerencsés az az ember, akinek nagy családja van, azonban lehet karácsony környékén nem így érzi. Ha nem kapunk segítséget olyan formában, hogy elmondják, mire is lenne konkrétan szükségük, akkor igencsak törni kell a fejünket.
Általánosságban elmondható, hogy 2 tényezőt kell figyelembe venni: a hasznosságot és a költségvetésünket. Döntsük el már előre, hogy mekkora összeget tudunk szánni az ajándékozásra és ennek a figyelembevételével válasszunk a későbbiekben. Ettől ne nagyon térjünk el, legalábbis magasabb ár irányába, mert a végén nagy meglepetés fog minket érni, aminek bosszankodás és negatív élmény lehet a hatása.
Ha megvagyunk a költségvetésünkkel, akkor vegyük számba a megajándékozandó személyek számát. Így ha az összes kiadásra szánt összegünket elosztjuk ezek számával, akkor megkapjuk, hogy egy személyre mennyit költhetünk. Ez persze csak viszonyítási alap, ha valakinek olcsóbban sikerül meglepetést vásárolni, akkor természetesen a fennmaradó összeget szükség esetén át lehet csoportosítani más személyhez.

A másik fontos tényező a hasznosság. Igyekezzünk kerülni a haszontalan termékeket akkor is, ha nem ismerjük jól az illetőt vagy semmi ötletünk. Ne vásároljunk porfogó porcelán figurákat, nem praktikus, a mindennapi életben használhatatlan készülékeket.

SOHA NE VÁSÁROLJUNK előzetes megbeszélés nélkül semmilyen háziállatot. Egy kedvenc tartása – legyen az akármilyen állat – pénzzel és időráfordítással jár, nem biztos, hogy mindenki életkörülményei ezt lehetővé teszi.

A családoknál ajándékozás szempontból nagyrészt 5 kategóriáról beszélhetünk: gyerekek, kamaszok/tinédzserek, felnőtt férfiak, felnőtt nők, idősek.

A gyerekekkel van talán a legkönnyebb dolgunk, hiszen ők szinte minden játéknak örülnek, a mesekönyv vagy foglalkoztató könyv is hasznos, de lehet nekik ruhát is vásárolni.
A kamaszok/tinédzserek esete már nehezebb, számukra a fiúknak adhatunk ruházati terméket, ha jól ismerjük, parfümöt vagy valamilyen nem túl értékes, visszafogott ékszert, karórát. A lányoknak szintén vehetünk ruhát, ékszereket szinte korlátlanul, dekorációs termékeket, fiatal lányoknak szóló könyveket, regényeket, sminkhez szükséges dolgokat, kozmetikai termékeket és még lehetne sorolni.
A felnőtt férfiak számára mindig nehéz a vásárlás, ha nincs jó tippünk az ajándék természetét illetően. Ha semmi ötletünk, akkor vásárolhatunk alkoholt, karórát, esetleg ékszert, ha kedveli azt, előre összeállított ajándékcsomagot drogériákban, parfümöt.
A felnőtt nőknek konkrét ötlet esetén vásárolhatunk ékszereket, kozmetikai termékeket, ezekkel biztosan nem fogunk mellé. De lehet szó dekorációs termékekről, háztartási termékekről, amelyek megkönnyíthetik mindennapi teendőiket.
Az idősek megint nem egyszerűek, hiszen nekik nincsenek általában nagy igényeik, alapvető, szükséges dolgaik már megvannak. Persze ha kifejezetten kérnek valamit könnyű a helyzetünk, ha nem, akkor már lehet is gondolkozni. Fontos lehet náluk megvizsgálni egészségi állapotukat – rendkívül hasznosak számukra a gyógyító vagy egészséget megőrző termékek, készítmények. Szükségük lehet a mindennapi életüket megkönnyítő berendezésekre is. Ha kevésbé ismerjük az illetőt, akkor esetükben kérjünk tanácsot olyan személytől, aki napi kapcsolatban áll vele, ha ilyenre sincs lehetőségünk, akkor a legjobb ötlet általános egészséget javító/megőrző termék vagy készítmény vásárlása, például vitaminok, táplálék kiegészítők, infralámpa, sólámpa, gyógyteák stb.

Ajándékvásárlás előtt sokat segíthet két dolog: beszélgessünk az ajándékozotthoz nálunk is közelebb álló családtaggal, kérdezzük ki, vágyik e valamire, célzott e egy adott termékre vagy szükséges e számára jelenleg valami. A másik dolog, hogy vizsgáljuk meg az illető hobbijait, hogy mit csinál szívesen szabadidejében, mivel foglalkozik, mit gyűjt stb. Ez egy jó alap lehet a meglepetés kiválasztásához.

Ha anyagilag szorult helyzetben vagyunk, akkor jó ötlet lehet saját készítésű ajándék alkotása, az internet ezeknek a végtelen tárháza. Személy szerint ajánlom sütemény bedobozolását és átadását szenteste napján. A süteményt házilag készítsük el és a dobozt sem muszáj megvásárolnunk. Engedjük szabadjára a fantáziánkat és még nagy összegek nélkül is örömöt tudunk szerezni a hozzátartozóinknak.

Ajándékozni sokszor nem könnyű, de nem kell, hogy teherként éljük meg. Nyitott, kreatív gondolkodással és időben való készülődéssel a vásárlás nem lehet gond, hanem pozitív élményként marad meg majd bennünk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ünnep: Május 1

Sokan talán nem is tudják, miért is munkaszüneti nap, és miért is ünnepeljük május 1-ét. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük