Kezdőlap » Látnivalók » Miskolc büszkesége, a Diósgyőri vár

Miskolc büszkesége, a Diósgyőri vár

Miskolc egyik legnagyobb turisztikai látványosságának számító Diósgyőri vár több, mint ezer éves történelemmel büszkélkedik, hisz a honfoglaló magyarok már egy korábbi időkből származó, mészkődombra emelt földvárra leltek az akkor még mocsaras vidéken. A vár körüli települést földsánc szegélyezte, ami a lakóknak nyújtott védelmet fosztogatókkal szemben. A vár akkori avar neve, a Geurut (gyűrű, kör) volt, melyből később a Győr szavunk született. A szó az avar népcsoport jellegzetes építkezési stílusára utal, akik jellegzetes, kör alakú földvárakat építettek. A Belülről facölöpökkel megerősített, kövekkel kitöltött és körülárkolt erődítményeket nevezi a történelem „győrőknek”.

A Diósgyőri vár ma is látható formáját valószínűleg IV. Béla tatárjárást megelőző várépítési kezdeményezése után építtette az Ákos nembeli Ernye bán. Ez az építmény a kor szokásának megfelelően ovális alaprajzú volt, egy kerek öregtoronnyal), vele átellenesen álló saroktoronnyal és sokszögű külső várral. Északnak nyíló bejáratához kőpilléres fahíd vezetett át a vizesárkon. A diósgyőri vár fénykora I. Lajos király (1342 – 1382) uralkodása alatt kezdődött. A vár 1370-ben tett szert jelentőségre, mint a Magyarországról Lengyelországba vezető út egyik állomása. A király, Visegrád és Zólyom mellett harmadik székhelyévé tette Diósgyőrt, átépíttette, és korszerűsítette a várat. Sokszorosan tagolt védelmi gyűrűkkel vették körül, amely négyszögletes udvar köré épült, négy sarkán egy-egy csúcsos tetejű torony magasodott. A várat négy méter mély várárok vette körül, vizét meleg vizű források táplálták.

A török idők után az országgyűlés egy sor határozatban rendelte el bővítését, illetve karbantartását, de ezek a rendelkezések 1660-ig papíron maradtak. Az őrség fizetése akadozott, a falak omladoztak. 1673-ban leégett a vár tetőzete, ekkor már alig volt lakható. A század végére minden hadászati értékét elvesztette és a kuruc harcokban már nem játszott semmilyen szerepet. A XVIII. századra a vár már erősen romos volt, a romokat a környék lakossága kőbányának használta. A XIX. század közepén a vár délkeleti tornyát villámcsapás sújtotta és félig leomlott.
A régészeti ásatások és rekonstrukciós munkálatok csak a XX. század második felében indultak el, majd a rendbe hozott épület kapuját 1973-ban nyitották meg a nagyközönség előtt. 2012-ben 2,5 milliárd forintos Uniós támogatásból a vár teljes rekonstrukciója kezdetét vette, visszaépítik a belső várat, a lovagtornyot és a kápolnát. A négy torony közül hármat teljesen rendbe hoznak, de a várnak egyediséget kölcsönző, félig leomlott délnyugati tornyot nem építik újra, csupán biztonságossá teszik.

A Diósgyőri vár ma Borsod-Abaúj-Zemplén megye elsőszámú turisztikai vonzereje, egész évben számos rendezvénnyel, fesztivállal és kiállítással várja látogatóit és a kikapcsolódni vágyókat. Az egyik legnépszerűbb fesztiválja maga a Diósgyőri Várfesztivál, amely tavasztól őszig számos kisebb-nagyobb fesztivállal örvendezteti meg az ide látogató turistákat és a helybélieket.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szent Péter bazilika

A reneszánsz és barokk idők leglenyűgözőbb épülete elérhető közelségben található, akár autóval vagy busszal is. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük