Kezdőlap » Betegségek » Miről ismerhető fel az idegen akcentus szindróma?

Miről ismerhető fel az idegen akcentus szindróma?

Van a világon néhány nagyon különleges és már-már érdekesnek mondható betegség, ezekről nem hallani nap, mint nap, talán véletlenül bukkanunk rá. Erre példa az úgy nevezett idegen akcentus szindróma.
Ez egy olyan neurológiai rendellenesség, ami a beszédképességet érinti. Általában valamilyen fejet ért sérülés után alakul ki, és abból lehet diagnosztizálni, hogy az illető bár az anyanyelvén beszél, mégis akcentussal. Ehhez a fejsérülésnek érinteni kell az agy azon területét, ami a beszédkészségért felelős. Az orvosi magyarázat szerint a hangképzésért felelő agyrész sérül meg oly módon, hogy az változást okoz a hangok kiejtésében: másképp ejtik ki a mássalhangzókat, a zöngését megváltoztatják, ami igazából a külvilág számára hat furcsának.
Volt arra precedens, hogy egy amerikai egyén a sérülése után amerikai angolt beszélt, de francia akcentussal. És szó nem volt arról, hogy belekeverte volna a francia tudását, hiszen előtte nem is tudott franciául. De olyan eset is volt, hogy norvég nő kezdett el német akcentussal, vagy brit nő kínai hangzással beszélni.

Egyiküknél sem volt semmi összefüggés a korábbi nyelvtudás és a kialakult akcentus között. Az első ilyen esetet 1907-ben diagnosztizálták, azóta pár tucatnyi új páciensnél állapították meg ezt a szindrómát.
A betegek szeretnék visszakapni eredeti hangjukat, eredeti beszédhangzásukat, de bevallottan néha vicces szituációba keverednek a betegségükből kifolyólag. Nem biztos, hogy életük végéig így kell élniük, hiszen az orvosok megfigyelték, hogy idővel elkopik ez az akcentus, ahogy az agy regenerálja magát, és az egészséges rész átveszi a sérült agyi terület funkcióját.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A C-vitamin

A C-vitaminról mindenki azt gondolja, hogy ismeri, tudja mire jó, mire kell használni. Az igazság …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük