Kezdőlap » Látnivalók » Miről hírhedt Manazar és a többi internálóhely?

Miről hírhedt Manazar és a többi internálóhely?

Az Egyesült Államok Pearl Harbor-i tengeri bázisa elleni támadás országszerte pánikot és az újabb japán támadásoktól való félelmet keltett. Ennek eredményeként Franklin D. Roosevelt elnök kiadta a 9066-os Végrehajtási utasítást, amelynek értelmében több mint százhúszezer japán civilt evakuáltak nyugati parti otthonaikból, és katonai zónává alakították át a csendes-óceáni partvidéket és más térségeket, katonai hatalmat biztosítva ahhoz, hogy kizárják az ilyen embereket. Az internálótáborokba kényszerített japánok több mit kétharmada amerikai állampolgár volt, sokan közülük gyerekek.

Az utasítások, hogy átköltöztessék őket, még a központok befejezése előtt megérkeztek, a lakásviszonyok pedig megdöbbentők voltak: sok hosszú barakképületből hiányzott a vízvezeték, a fűtés és a főzési lehetőség.

Az őrizeteseket szűkös zárkába költöztették, a családok tagjait erőszakosan elkülönítették. Sokan meghaltak a lakáskörülmények és a stressz okozta betegségekben. Többféle internálóközpont létezett: a biztonsági kockázatot jelentők a kaliforniai Tule-tó mellettit használták. A rendeletet 1945 januárjában eltörölték, a japánok visszatérhettek otthonaikba, bár sokan úgy döntöttek, elhagyják az Egyesült Államokat. Lassan érkezett meg a hivatalos bocsánatkérés a szövetségi kormánytól, csak 1988-ban. A mindmáig fennálló internálóhelyek, amelyek közül Manazar van a legjobb állapotban, ellentmondásos mementói az Egyesült Államok és Japán történelme egy időszakának, amelynek nem szabad feledésbe merülnie.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hol található a Union Station?

A Los Angeles-i Union Station az utolsó nagy vasútállomások egyike a vasút történetének aranykorából. A …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük