Kezdőlap » Házépítés » Mire ügyeljünk a telek vásárlásakor?

Mire ügyeljünk a telek vásárlásakor?

Elsőként, amit mindenképp érdemes megfigyelnünk, hogy milyen közművek vannak a telken, illetve a környéken. Mindenképp figyeljük meg az egyes közművek állapotát az utcában és a telken is. Itt pontosan a vízre, a villanyra, a gázra, a csatornára, a telefonra, az internetre, valamint a kábeltévére gondolunk. Természetesen amennyiben ezek még nincsenek meg az adott telken, akkor mindenképp vegyük figyelembe azt is, hogy az egyes közművek bekötésének milyen ára van. Azt is mindenképp tudjuk meg, hogy szükség van e egyes közműpótló berendezésekre, például szennyvíz gyűjtőre, vagy éppen szennyvízátemelőre. Erre az utóbbira abban az esetben lehet szükség, hogyha csatornázott az utca, azonban esetleg magasabban fekszik attól, mint ahogy a telket be tudnánk építeni.

Teljes mértékben nem mindegy az sem, hogy milyen legyen a telek mérete, lejtése, formája valamint a tájolása is, hiszen ezek mind- mind fontos tényezők ilyen szempontból. Például, amennyiben a telek méretét vesszük figyelembe, akkor elmondhatjuk, hogy a telek szükséges mérete több dologtól függ, többek között a telek övezeti besorolásától, ami azt határozza meg, hogy az egész teleknek hány százalékát építhetjük be az épülettel. Utóbbi persze attól is függ, hogy mekkora családi házat szeretnénk építeni. Szintén ilyen szempontok alapján érdemes figyelembe venni azt, hogy mennyire lejt e a telek, vagy sem. Hogyha a telek például lejt, akkor sokkal többe kerül az építkezés rajta, és az is valószínű, hogy muszáj lesz pincét építenünk. Természetesen azt is figyelembe kell venni, hogy a telek lejtőssége meghatározhatja azt, hogy gépkocsival hogy tudunk rajta behajtani, illetve tudunk e egyáltalán. Azonban hogyha igazán ilyen szinten gondolkodunk, akkor először is azt kell figyelembe venni, hogy milyen házat szeretnénk. Hiszen egy lejtős telekre sokkal másabb házat építhetünk, mint egy sík telekre. A legjobb, hogyha előre megtervezzük azt, hogy pontosan milyen házat szeretnénk, és ennek megfelelően kikérjük egy szakértő segítségét arról, hogy milyen telket válasszunk ki.

Amennyiben a telek formáját vesszük figyelembe, akkor természetes, hogy a téglalap, illetve a kocka alakú telek a legjobb, de a szakértők szerint az sokkal fontosabb, hogy kellően széles legyen a telek, mint hogy hosszú legyen. Azonban minden esetben az építési övezet, ahol a telket vesszük meghatározza, hogy a telken belül hova kell építeni a házat. Egyes esetekben oldalkertre kell építeni, míg más esetekben szabadon építhetjük oda, ahova szeretnénk a telken belül. Amennyiben a tájolással kapcsolatos ragaszkodásain vannak, lényegében csak akkor fontos a telek tájolása. Hogyha például ragaszkodunk ahhoz, hogy a nappalink, vagy a házunk eleje déli, délnyugati, vagy nyugati tájolású legyen, akkor ezt vegyük figyelembe a telek választásánál is, azonban hogyha elfogadjuk hogy esetleg hűvösebb, vagy árnyékosabb, akkor az is megfelelő lehet, amely más tájolású, így ilyen esetben ezt egyáltalán nem szükséges szempontként figyelembe venni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Családi ház koszorú elkészítése és tetőtéri falazás

A családi házunk építésének ez már a sokadik lépése, hiszen azután, hogy előkészítettünk mindent, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük