Kezdőlap » Kert » Mire jó az emelt ágyas kertészkedés?

Mire jó az emelt ágyas kertészkedés?

Az emelet ágyásokban való kertészkedés nem új találmány, már a középkorban is gazdálkodtak ilyen kialakítású kertekben.
A modern emelt ágyások lényege, hogy a veteményes szintjét a föld fölé helyezi legalább 30 cm-rel, de lehet akár 70-80 cm is. Ennél magasabbra nem érdemes emelni, mert nagyon megnehezíti a betakarítást.

A magasításban nem kizárólag kerti föld kap szerepet, hanem különféle szisztémák szerint lehet rétegezni a vastagabb gallyakat (alulra), a komposztot, szerves trágyát, levágott füvet, gazt, összegyűjtött leveleket (középre) és a termőföldet (felső réteg). Az alul elhelyezkedő komposzt bomlása közben fűti a feljebb lévő termőföld rétegeket, ezzel elősegíti, hogy a magokat sokkal korábban vethessük el. Ha az ágyásokat felülről egy réteg fóliával is letakarjuk, akkor gyakorlatilag melegágyakat hoztunk létre.

További előnye, hogy a növények szinte gyommentesen tudnak fejlődni, egyrészt, mert az eltérő magasság miatt kevesebb gyomnövény mag jut a földbe, másrészt mert így, egyenes derékkal a kihúzgálásuk is sokkal könnyebb feladat. Általában négyzetméterre számolva nagyobb terméshozamot is kaphatunk, mivel a növények elviselik ebben a formában a sűrűbb termesztést.
Ilyen kialakítás esetében teljesen megszabadulunk az ásózástól és kapálástól, legfeljebb az alsó komposztrétegek összetömörödése miatt kell számítani arra, hogy néha fel kell tölteni az ágyást. Mindenképp vegyük figyelembe, hogy egy fél méter magas, fél méter széles és két méter hosszú ágyás űrtartalma fél köbméter! Megtöltéséhez tehát összesen ennyi földet és egyéb anyagot kell megmozgatni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Segíthetünk a kertünk talajminőségén? Igen, foszfortartalmú műtrágyákkal.

Kertünkben igen sokféle módon javíthatjuk a talajunk minőségét, ezek közül is a műtrágyázás a legjavasoltabb. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük