Kezdőlap » Kert » Mire jó a kertészkedés?

Mire jó a kertészkedés?

“A kertészkedés olcsóbb, mint a pszichológus, és még paradicsomod is lesz” – tarja a mondás, amit több, mint igaz.
A kertészkedésbe sokan nem is a leszüretelhető termények miatt fognak bele, hanem azért, hogy levezessék a feszültséget. A kertészkedés közepes fizikai munkával jár, de vannak olyan elemei, például az ásás és a kapálás, ami kiválóan megmozgatja az egész testet.
Irodai munka és nagyvárosi tömegközlekedés után nagyon jól tud esni a szervezetnek, ha frissebb levegőn, egészséges napsütésben fizikai munkát végzünk. A termelő, előállító munka a léleknek is jó: kevés a sikertelenség, inkább jellemző a sikerélmény, és szinte mindegy, hogy ehető vagy díszítő értékkel bíró növényeket gondozunk.
A kifejlett növények alkalmasak árnyéknak, díszítik a kertet, ha vághatóak, akkor egyben a lakást is. Ha megfelelően gondozzuk őket, akkor sok növény ráadásul átteleltethető, vagyis télen sem kopasz a szoba, a nappali, a konyha, egyszerűen csak megfelelő hő- és fényviszonyokat kell biztosítani.
A kerti munka a fizikai és lelki erőnlét mellett szellemileg is le tud foglalni: fejben kell tartani az egyes növények tulajdonságait, igényeit, megfelelően kell szervezni a gondozásukat, beosztani az időnket.
Sok pozitív haszna miatt a kertészkedést gyakran terápiaként is ajánlják, különösen időseknek és betegeknek, még mozgássérülteknek is. Segít a szellemi frissesség megtartásában az életkor előrehaladtával is.
És mint a mondás tartja, ráadásul még termény is lesz belőle, ami ha nem is bio, azért megközelíti azt a minőséget.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kötözés és hajtásnevelés

A szőlő hajtásait megfelelő támasz mellett kötözéssel vagy huzalok közé igazítva neveljük. A támasz nélküli …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük