Kezdőlap » Látnivalók » Minek a jelképe Chapultepec kastélya?

Minek a jelképe Chapultepec kastélya?

A Chapultepec hegyén álló kastély kilátása Mexikóvárosra nyílik. Az épület a Paseo de la Raforma nevű, 12 kilométer hosszú sugárút egyik végén, a Chapultepec parkban emelkedik. A ma fákkal, tavakkal, emlékművekkel és múzeumokkal büszkélkedő park területe már s IV. század óta lakott terület. Maga a hegy tökéletes kilátópontként szolgál, így nem meglepő, hogy már a Kolumbusz előtti időkben is több kastély állt ezen a helyen.

A Pazar barokk kastély megépítését Bernardo de Gálvez spanyol alkirály rendelte el 1785-ben, azonban az építkezés mérnökének halála és egyéb körülmények miatt 1806-ban az épületet eladták Mexikóvárosnak. A mexikói függetlenségi háború kezdetén elnéptelenedett a kastély, és egészen 1833-ig üresen állt. Ekkor átalakították, és katonai akadémiát létesítettek benne. Országos hírnévre 1847-ben tett szert, amikor is mindössze hat fiatal kadét védte az épületet az Egyesült Államok haditengerészetével szemben, a mexikói-amerikai háború idején. A kadétok hősi halálának emlékét a kastély közelében állított márvány emlékmű őrzi.

I. Miksa mexikói császár, aki 1864-ben koronáztak meg, jellegzetesen európai részletekkel újíttatta fel a kastélyt, neoklasszicista stílusban. A birodalom 1867. évi bukása után a kastély katonai célokat szolgált, míg 1939-ben átalakították és megkapta az Országos Történeti Múzeum elnevezést.
A csodálatosan helyreállított kastélyt, amelynek fordulatokban gazdag múltja fontos része volt Mexikó történelmének, stílusosan a történelem e szelete bemutatásának szentelték, mindmáig múzeumként működik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük