Kezdőlap » Jog » Mindenkinek joga van a szabadsághoz

Mindenkinek joga van a szabadsághoz

Minden embernek joga van a gondolathoz, a saját vallásának gyakorlásához, a békés gyülekezéshez és a lelkiismerethez. Ennek alapján, mindenkinek joga van ahhoz, hogy maga válassza ki vallását, és annak szertartását akár egyénileg, akár másokkal együtt, nyilvánosan vagy csak a magánéletben tanítsa vagy gyakorolja.

Minden embernek joga van vallási szervezetet létrehozni, vagy esetleg csatlakozni egyhez. Az állam a közösségi célok miatt együttműködik az egyházzal, de ettől függetlenül az egyházak önálló működésűek. A rájuk vonatkozó szabályokat sarkalatos törvény határozza meg.

Hasonlóképp működik ez a politikánál is, ugyanis a pártok szabadon alakulhatnak az egyesülési jog alapján, valamint szabadon tevékenykedhetnek is, ugyan így a szakszervezetek és más érdek-képviseleti szervezetek is. Erre azért is van lehetőség, mert ezek a pártok közvetlenül nem gyakorolhatnak hatalmat, csak közreműködhetnek a nép akaratának teljesítésében. A pártok működésének szabályait is sarkalatos törvény határozza meg.

Magyarország Alaptörvénye kimondja azt is, hogy minden embernek joga van a szabad véleménynyilvánításhoz, mert Magyarország elismeri a sajtószabadságot, és a demokráciát. Ezt is sarkalatos törvény határozza meg, mint az eddigieket.

Mindezeken felül Magyarország biztosítja a művészeti alkotás, a tudományos kutatások, a tanulás, valamint tanítás szabadságát is, és ha már a művészetről és a tudományról van szó, akkor meg kell említeni, hogy Magyarország a Magyar Tudományos Akadémiát és a Magyar Művészeti Akadémiát is védi. Ha egy tudományos kérdésről van szó, az állam nem dönthet, csak azok, akik értenek hozzá, tehát az adott tudomány művelői.

Fontos tudni mindenkinek, hogy minden embernek, illetve minden magyar állampolgárnak törvény szerint joga van a művelődéshez. Ez tőle el nem idegeníthető. Az általános, ingyenes és alapfokú közművelődés kötelező, a szintén ingyenes középfokú bárki számára elérhető, és az egyén képességei alapján, a felsőfokú oktatás is bárki számára elérhető.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A büntetőjogi pártfogó felügyelet

A hatályos büntető anyagi- és eljárásjogi jogszabályok bizonyos esetekben fakultatív módon lehetővé teszik, más esetekben …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük