Kezdőlap » Kert » Milyen zöldségeket vessünk az árnyékos részekre?

Milyen zöldségeket vessünk az árnyékos részekre?

Ha zöldségeskertet tervezünk, igyekezzünk azt a lehető legnaposabb helyre tenni, de ne essünk kétségbe akkor sem, ha ez egyszerűen lehetetlen. Még így is rengeteg növény van, amit megtermelhetünk magunknak.
Azzal tisztában kell lenni, hogy a gyümölcsöt nevelő zöldségfélék, mint a paradicsom és a paprika rendkívül fényigényesek. A gyökérzöldségek jobban viselik az árnyékot, azonban ha nem jutnak elég fényhez, akkor energiájukat inkább a levelek növesztésére fordítják, a gyökerek így satnyábbak maradnak. Amit tehát érdemes az árnyékos területeken tartani, azok a levélzöldségek, illetve a virágzatukért tartott zöldségek.
Ha kiadósabb termést szeretnénk, akkor vessünk brokkolit, fehér vagy lila karfiolt, romanesco karfiolt, különféle típusú fejeskáposztákat (amelyekből igazán rengeteg van színben, ízben, méretben, formában, betakarítási időben, ezért akár egész évben, még télen is hozzájuthatunk friss káposztához a kertből), bimbóskelt.
A fenti káposztafélék vetési ideje nyár eleje. Hogy a kert ne maradjon kihasználatlanul, előveteményként vessünk bele borsót. Ezt akár már előző tél elején elvethetjük, így a következő év elején nem kell taposni a sarat, és jóval korábban juthatunk jóformán munka nélkül a finom, primőr terméshez.
A salátafélék is nagyszerűen fejlődnek az árnyékban, sőt talán még jobban, mint a tűző napon, ezért vessünk különféle fejessalátákat, galambbegy salátát, mángoldot, spenótot.
Egész jól elviselik a félárnyékos területet a száruk, gyökerük megvastagodásával termést adó zöldségfélék, mint a karalábé, a cékla és a retek.
Jól érzik magukat árnyékban a levélzöldségek és -fűszerek is, mint például a metélőhagyma és a metélőpetrezselyem.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ültessünk kivifát

A kivi hazánkban is termő gyümölcs, amelyet akár saját kis kertünkben is megtermelhetünk. Ha szeretnék …

3 hozzászólás

  1. Retek és cékla biztosan nem jó ötlet! Szintén csak levél lesz…

    • a gyökérzöldségeknél – retek, cékla, sárgarépa – nagyon oda kell figyelni a talaj “minőségére” – legyen jó laza, morzsalékos – ez az én saját tapasztalatom, és akkor árnyékban is remekül elvan.

      egyébként a cékla levele ehető, a fiatalabb nagyon finom salátákba, az idősebbek forrázva, vajon fokhagymával megfuttatva ideális köretek, de árpa vagy szemes zabkásával remek főétel. a retek fiatal levelei hasonlóképpen felhasználhatók, de mivel nagyon keserű az ízük, csínnyán kell velük bánni (reggeli zöld turmixba csak egy két, nagyon fiatal “szív levél” kerüljön, különben a májunk-epénk bánja)

  2. Nálunk a zeller is nagyon szépen kifejlődött. Ami nem szereti a még az árnyékot, az a hagyma. Semmi nem lett belőle.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük