Kezdőlap » Betegségek » Milyen volt az inzulin régen?

Milyen volt az inzulin régen?

2013-ben már teljesen természetesnek veszi a cukorbeteg, hogy van inzulin, van pen, van vércukormérő. Pedig az inzulint felfedezése óta még 100 év se telt el. Nah meg régen hatalmas fecskendőkből adták be, súlyos mellékhatásokat okozott, de még mindig jobb volt, mint azok az idők, amikor egyszerűen belehaltak. Idén jelent meg „Áttörés. Az inzulin felfedezésének kalandos története” című könyv, amiben leírja a kezdeti nehézségeket az író. Elizabeth életén keresztül meséli el.
Ő volt az első, aki túlélte a kísérletezést. Először szörnyen koplaltatták, hogy ezzel meghosszabbítsák az életét. Például a zöldséget háromszor megfőzték, így az összes szénhidrátot kifőzték belőle. Gyakorlatilag semmit se evett, így is csontsovány volt, de legalább élt. Aztán elkezdték az inzulint beadni, a kalóriákat növelték, az inzulint emelték. Hatalmas kísérletezés volt, hiszen ha a vércukor csökkent, akkor meg jött a hipoglikémia. Az orvosa például vele aludt, és amikor a hypotól elkezdett remegni, akkor adott neki cukrot az éjszaka közepén. 1922-36 között a hypoglikémia okozott halálos 56%-ra csökkent, de ez még így is súlyos számadat. Kezdeti inzulinnál fehérjeszennyeződés miatt hatalmas tályogok alakultak ki a beadás helyén.

Ebben az időben mai szemmel nézve szörnyű volt az inzulinkezelés, a fecskendő alig tudott felszívni inzulint, így az adagolót 3x cserélték, közben a tű benne maradt a kislányban. Ez 20 percig tartott, addig a beadandó hely megdagadt, bekékült. Vércukormérő még a láthatáron se volt, így a vizeletből vizsgálták a cukrot. Ha volt benne cukor, akkor növelték az inzulint, ha nem, akkor figyelték a hypo tüneteit.
Végül a fejlődés hatására nem kellett koplalnia, bár még mindig döcögős volt a fejlődés, de legalább élt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük