Kezdőlap » Látnivalók » Milyen turizmus az urbex?

Milyen turizmus az urbex?

Az urbex elnevezés az angol urban explore szavakból jött létre, melyek jelentése városi felfedezés. Az urbex lényege, hogy elhagyatott helyeket látogatnak, sokszor rég elfeledett, rossz állapotban lévő épületeket. Mára már elmondhatjuk, hogy ez a turizmus külön ágazatává nőtte ki magát, hiszen ilyen témájú hivatalos túrákat is szerveznek.

Az urbexről tudni kell, hogy eredetileg elsősorban illegálisan űzték a kalandvágyó fiatalok (és teszik manapság is sok esetben). Azonban fontos elkülöníteni az urbexet a vandálok betöréseitől. Előbbi lényege, hogy a látogatott helyet ugyanolyan állapotban hagyjuk ahogy találtuk, tehát ne szemeteljünk, ne verjünk szét semmit és ne is vigyünk el talált tárgyakat.

Az ilyen utazásban profik ismerik a környéken található összes helyet. Ide tartoznak például a párizsi katakombák, különféle laktanyák, elhagyatott házak, bevásárlóközpontok. Az utazás célja a felfedezés, minél többet megtudni a hely eredeti rendeltetéséről, történetéről és ezt különböző módokon megosztani a többi felfedezővel.

Ha egyszer valaki járt egy ilyen helyen, általában csak fotókat, az általa felkutatott érdekességeket teszi közzé, de a pontos helyet nem. Így aki el akar jutni az adott épülethez, annak kutatnia kell, ez is az élmény része. Emellett fontos, hogy ha rossz állapotú épületbe látogatnak el akkor nagyon erősen ajánlott a sisak, vastag öltözet, bakancs, kesztyű viselése. Egyes helyeket ahol a falakban lehet azbeszt, az egészség károsodását elkerülendő jobb maszkot viselve megközelíteni.

Az eddig leírtak alapján mondhatnánk, hogy ez nem tartozik a turizmushoz, hiszen a helyieknek nem származik belőle bevétele. Azonban ma már sok utazásszervező cég felfedezte, hogy van igény a legális, szervezett, biztonságos de mégis izgalmakat rejtő romokat és elhagyatott helyeket megcélző utakra. Ide tartoznak például egyes kastélyok, bunkerek, alagutak de akár egy-egy régen népszerű, mára már lepusztult úticél is. Ilyenek például a berlini Spreepark vidámpark vagy akár Csernobil külső körzetei is. Az ilyen szervezett túrák előnye, hogy a résztvevők biztonságára hozzáértők ügyelnek akik ráadásul sokat tudnak az adott helyről.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Festői szépségű fjordok

Sajnos keveseknek adatik meg, hogy Norvégiába repüljenek, pedig a meredek sziklafalak övezte smaragd öblöket mindenkinek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük