Kezdőlap » Látnivalók » Milyen történetet rejt magában a Tádzs Mahal?

Milyen történetet rejt magában a Tádzs Mahal?

A Tádzs Mahal története egészen 1607-ig nyúlik vissza, amikor is India uralkodójának ifjú fia, Sándzsahán (jelentése a világ ura) megismerkedik egy arisztokrata családból származó szép és okos lánnyal, akibe szinte azonnal beleszeret. Bár az eljegyzésre már ugyan ebben az évben sor kerül, az esküvőt csak 1612-ben tartják meg. Sándzsahán különleges módon szereti és feleségei közül az elsőnek tekinti. Ezt híven tükrözi a név is melyet a hercegnő az esküvő után felvesz: Mumtaz Mahal vagy is a Palota Ékessége. Az öt trónörökös közül 1628-ban Sándzsahán kapja meg a hatalmat és lesz India császára.
De a csodálatos tündérmesét 3 évvel később (1631-ben) szörnyű tragédia töri meg. Szeretett felesége 11. gyermekük érkezésekor belehal a szülésbe. Sándzsahán összeroppan. Napokra eltűnik, az emberek szeme elől majd országos gyászt rendel el. Később pedig már csak egyetlen cél lebeg a szeme előtt: olyan építményt létrehozni mely méltó emléket állít elhunyt feleségének és örökre megőrzi szerelmük történetét. Ekkor épül fel a Tádzs Mahal, a Sír Palota.
1632-ben le is rakták az alapokat. Sándzsahán nem sajnálta se az időt se a pénzt rá. Minden más teendője háttérbe szorult. Az építmény a legfehérebb márványból készült melyet Radzsasztánból hozatott. Egészen pontosan 28 féle drágakő díszíti a Tádzs Mahal falait melyek között szerepel a jáspis, kristály, türkiz, gyémánt és a zafír is. Ezeket India és Ázsia különböző országaiból hozatta be, mint például Tibet, Srí Lanka és Kína. Az építőanyagokat ezer elefánt segítségével vitték a helyszínre. Húszezer ember dolgozott a 22 éven át épülő Tádzs Mahalon. A palota 1648-ra készült el. Míg a többi építmény és a kert 1654-re. Az eredmény tökéletes lett! Azonban Sándzsahán fantáziája még ekkor is szárnyalt. Tervezte, hogy a Sír Palota mögött lévő Dzsamna folyó túlpartján megépíti saját síremlékét is mely a Tádzs Mahal tökéletes mása lett volna fekete márványból. Elképzelései szerint egy híd ívelt volna a kettő között, hogy szimbolizálja örök összetartozásukat. Azonban ezt már a fiai nem engedték létrehozni. Sándzsahánt végül 1666-ban érte utol a halál. Gyermekei Mumtaz Mahal mellé helyezték örök nyugalomra. A szerelmesek sírhelye a fő épület, vagyis a Sír Palota 26 méter magason kiemelkedő kupola alatt található.
A Tádzs Mahal kertjébe lépve a látvány lenyűgöző és felejthetetlen minden ember számára. A központi épület, vagyis a hófehér márványból készült Sír Palota fogadja a vendégeket. Az előtte húzódó hosszú vízmederben visszaverődik tükörképe. A Sír Palota középső kupolája 26 méter magason emelkedik ki a többi közül és ez alatt nyugszik békében mind a mai napig a szerelmes pár.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Tihany története és látnivalói

A Tihanyi-félsziget -amely hazánk első tájvédelmi körzete lett 1952-ben nyolc természetvédelmi területtel -földtani szempontból hazánk …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük