Kezdőlap » Kert » Milyen tévhiteket ismerünk az időjárásban?

Milyen tévhiteket ismerünk az időjárásban?

Számos olyan népi bölcsesség van a köztudatban, amik megfigyelések alapján keletkeztek, és amiről érdemes megtudnunk, mennyi valóság alapja van.
– a tornádó és a hurrikán teljesen azonos jelenség, csak a nevük más.
Ez így ebben a formában nem igaz. Hurrikánnak (alacsony légnyomású trópusi ciklon) a 117km/h sebességnél erősebb szelet nevezzük. Közepében az úgynevezett szem található, az Atlanti-óceán trópusi területein fordul elő. Ha a Csendes-óceán térségében következik be, akkor tájfunnak nevezik, ha az India-óceánban, akkor ciklonnak.

– a légnyomásváltozás egyeseknél ízületi fájdalmat okoz!

Az időjárás-változásra való érzékenységet időjárás-érzékenységnek nevezik. A szervezetre hat a légnyomás-változás, a hőmérséklet, a páratartalom, a szélirány- és sebesség. Veszélyes például a meleg szél: a főn. A szakemberek igazolták a meteopátiát (a betegségek időjárás-változástól való függősége) például a reuma, az epilepszia, a szívinfarktus, az allergia. Az időjárás tehát kihat az egészségre, de mindez globálisan értendő.

– Bolygónkon egyre fenyegetőbbé válik a globális felmelegedés!

Számos kutató és ökológus figyelmeztet az úgynevezett üvegház-hatásra, ami 2100-ig 2° C-kal melegíti fel a Föld éghajlatát. Ennek hatására a pólusokon és a hegyekben megolvadnak a jégtömegek, a kontinensek part menti területeit elönti a víz, és Európa egy szigetcsoporttá változik.
A természetes üvegházhatást mesterségesen fokozza az emberi tevékenység, amidőn túl sok üvegházhatású gázok kerülnek a légtérbe, mint például a szén-dioxid, a nitrogén, a freon, vagy a metán. Más kutatók szerint inkább a légkör alsó tartományában történő energia-felhalmozódásról kellene beszélni, mert nemcsak a Föld felszíni felmelegedését okozhatja, hanem a légköri cirkuláció intenzitásának növekedését is, ami az egyre gyakoribb időjárási szélsőségekben nyilvánul meg.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan ültessünk paradicsom palántát?

Lucullus, konzerv, savmentes, koktél és még sorolhatnánk a számtalan ízű és formájú paradicsomokat, ami a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük