Kezdőlap » Látnivalók » Milyen tévhit alakult ki a mikulásvirágról?

Milyen tévhit alakult ki a mikulásvirágról?

Sajnos, néha valóban mérgezőek dísznövényeink, ilyen például az Aranyeső (a növény minden része, különösen a termése halálosan mérgező), a gyöngyvirág (a növény minden része halálosan mérgező), a Japán csillagánizs (a növény termése, hajtása, levele nagyon mérgező), de a Leander, Pünkösdirózsa, Rododendronok, és még sorolható lenne.
A Mikulásvirágról is elterjedt, hogy halálosan mérgező, de ez így ebben a formában nem teljesen igaz, ne féljünk ablakunkban tartani.
Egy régi történetben hallani az esetről, amelyben egy kisfiú és nagyon rosszul végződik számára, ez igen sajnálatos, de ahhoz, hogy a Mikulásvirág számunkra mérgező legyen, ahhoz legalább 500-600 levelet kellene elfogyasztani, ami egy átlagos családnál valószínűleg nem fellelhető. Másrészt ennek a növénynek igen kellemetlen, keserű az íze, ami szinte kizárja, hogy valaki önszántából és véletlenül elfogyasszon ennyit belőle. Ha véletlenül mégis szervezetünkbe kerülne belőle, hányást, enyhe hasmenést okoz, és hamar kiürül.
A gyerekek igen érdeklődőek, és a Mikulásvirág egyféle tejnedvet termel, aminek bőrrel való érintkezése irritációt vált ki, ilyen esetben azonnal mossuk le, alaposan tisztítsuk meg a bőr felületét. A lehullott növény leveleit is lehetőleg kesztyűben végezzük, de ez a növény külsőleg nem veszélyes, bár fajtájában (kutyatejfélék) igen sok a halálos mérgű is.
Ez az önmagában is látványosan szép piros (esetleg rózsaszín, krémszín) virágú téli dísznövény a hűvösebb hőmérsékletet kedveli, ezért tartását akár két ablak között, vagy közvetlen az ablak előtt, függönnyel lezártan is tartható, ahová az apróbb gyerekek nem férnek hozzá.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Visegrádi Fellegvár

A fellegvárat menedékvárként emelték, ami Mátyás korában élte virágkorát, ezt követően a törököknek esett áldozatául. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük