Kezdőlap » Motor » Milyen tank volt a Panzer 38(t)?

Milyen tank volt a Panzer 38(t)?

Bár sem megkophatatlan legendák, sem híres harctéri történetek nem fűződnek a típushoz, az idegenből zsákmányolt Panzer 38(t) a második világháború korai szakaszában a német páncélosalakulatok fontos közkatonája volt, és nagymértékben hozzájárult a francia hadjárat sikeréhez. A német páncéloshadosztályok legnagyobb számban alkalmazott idegenlégiósa, még lt-38 néven kezdte meg pályafutását. A könnyű páncélos prototípusát az 1930-as évek derekán fejlesztette ki a csehszlovák hadiipar, az első példány 1938-ban került sorozatgyártásra.

A típusból komoly exportot bonyolított le a csehszlovák hadügyminisztérium. Svédországnak, Svájcnak, Litvániának, és Perunak egyaránt adtak el a típusból, de még a brit hadsereg is tesztelte a harckocsit. Mégsem az exporteladások, hanem a német megszállás miatt vált minden idők legszélesebb körben alkalmazott csehszlovák haditechnikájává – mivelhogy nem csehszlovák felségjelzéssel, hanem a horogkeresztes lobogó alatt masírozva harcolta végig a nyugati, majd a keleti frontot.

Miután a Harmadik Birodalom 1938-ban a müncheni egyezmény értelmében elcsatolta a Szudéta-vidéket majd a rá következő év márciusában Csehszlovákia további területeit is bekebelezte, egyéb gépipari létesítményekkel együtt a prágai CKD hadiipari üzem is német kézre került. Ez a cég gyártotta a ’38-as mintájú könnyű páncélost, így a német haderő nagy mennyiségű harckocsihoz jutott a megszállás által. Miután a német Wehrmacht harckocsizó alakulatainak felszerelése korántsem volt befejezettnek mondható, nagyon jól jött a hirtelen szerzett utánpótlás.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A sportmotorok jellemzői

A modern sportmotorok kaphatóak 2 ütemű motorokkal (50, 125, 250 köbcentiméter) és 4 ütemű motorokkal …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük