Kezdőlap » Elektronika » Milyen szerkezet a hubble űrtávcső?

Milyen szerkezet a hubble űrtávcső?

Az univerzum mindenki kíváncsiságát megmozgatja, mivel már van olyan fejlett a technológia, hogy betekintést nyerjünk ebbe a titokzatos világba, így a Nasa elkészítette 10 ezer ember segítségével a Hubble űrtávcsövet, mely egy huszadik századi csillagászról, Edwin Hubble-ről kapta a nevét. 1990. április 24.-én állt pályára és körülbelül 28 évre tehető az élettartalma.

Felépítésének legfőbb alkatrésze egy 2,4 méter átmérőjű Ritchey,-Chrétien távcső, aminek a segítségével betekintést nyerhetünk az univerzum csodáiba. Tömege 11 110 kg és az üzemeltetéséhez 2800 watt szükséges, amit napelemek segítségével tartja fent. A kutatásai során közeli infravörös, látható fény és ultraibolya tartományban észleli az objektumokat. Ilyen látványos felfedezések a Kuiper-öv a Naprendszerünk peremén, akkor más bolygók, csillagok születése, mint például az úgynevezett „Teremtés oszlopai” elnevezésű ködben születnek.

Ez a köd a Sas-köd egyik részlete, amely a tudósok szerint megsemmisülhetett. Természetesen több ilyen ködről is létezik, amelyekről készült felvétel az űrben a Hubble űrtávcső segítségével, amelyek kétségkívül gyönyörű képződmények. A Hubble és a Spitzer együttműködésével olyan távoli galaxisokat fedeztek fel, amelyek 13 300 millió fényévre vannak innen, átmérője 600 millió fényév, ehhez képest, a miénk 150 000 Fényév csekélységnek számít. Szóval ebből kiindulva feltételezhetjük, hogy biztosan nem vagyunk egyedül a világegyetemben. A mi nem mellesleg folyamatosan növekszik és elpusztul, ahogy az élet körforgásában lennie kell. A csillagok is létrejönnek és kialszanak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Itt az új 4K felbontású televízió

A Sony nemrég egy igazi csemegével állt elő. Az X85 TV egy igazi élményt nyújt …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük