Kezdőlap » Kert » Milyen szempontokat vegyünk figyelembe a gyümölcsfák kiválasztásánál?

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe a gyümölcsfák kiválasztásánál?

Ha a kertünkbe gyümölcstermőket szeretnénk telepíteni, érdemes több szempontot figyelembe venni annak érdekében, hogy a fák gond nélkül jól érezzék magukat, terméshozamukkal pedig gazdaságosabb megoldást kínáljanak, mint a vásárolt gyümölcsök.
Az első és legfontosabb: milyenek a körülmények a birtokunkon. A talajon lehet javítani, így nem ez a legfontosabb – sokkal többet számít, hogy mennyire napos vagy árnyékos a terület, illetve a téli várható minimum hőmérséklet.
Magyarországon csak a nagyon kemény teleken szokott egy-két alkalommal -20 alá menni a hőmérséklet, de elég csak néhány kényesebb növényt telepíteni ahhoz, hogy sikertelen legyen az akció. Nem lehet például szabadföldben teleltetni nálunk a citrusféléket, amelyek Olasz- és Görögországban már jól érzik magukat. Könnyen tartható ellenben a szintén mediterrán füge, szőlő és kivi, valamint a trópusi jellegű passiógyümölcs. Ha megfelelően választjuk ki a helyüket és télen takarjuk a fiatal növények tövét, akkor megmaradnak.
Vegyük figyelembe a napos, védett részek mennyiségét a kertben, számoljunk azzal is, hogy egy-egy növény mekkora és milyen jellegű koronát növeszt, tovább árnyékosítva ezzel a kertet. Ha a fagyokat nem tűrő növényeket is szeretnénk, akkor nézzük meg, tudunk-e számukra védett téli szállásról gondolkodni. Ez lehet fagymentes pince, vagy szerencsések esetében napsütötte üvegház, esetleg fóliasátor.
Ha nagyjából összeállt egy lista – ekkor még nem kell, hogy visszafogjuk magunkat, bármit lehet ötletelni, amit aztán a körülményeknek megfelelően szűrünk -, akkor válogassuk ki belőle azt, amit nem gazdaságos tartani. Például, mert viszonylag alacsony a terméshozama, mint a dió esetében: egyetlen diófa is hatalmas helyet foglal a kertben, alatta pedig még árnyéktűrő növényeket sem lehet tartani, maximum védett, dézsás darabokat, ezzel szemben egyetlen fától nem várhatunk akkora termést, ami biztosítja a család egész évi dióellátását.
A két szempont tehát: elfoglalt terület és terméshozam. Azt is nagyon érdemes figyelembe venni, hogy mennyibe kerülne a gyümölcs megvásárlása a boltokban. Az alma például viszonylag olcsó, emiatt csak akkor érdemes a kertbe ültetni, ha a drága gyümölcsű fák már helyet kaptak, például barack, füge, datolyaszilva, körte, szőlő, passiógyümölcs, paw-paw és így tovább.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Segíthetünk a kertünk talajminőségén? Igen, foszfortartalmú műtrágyákkal.

Kertünkben igen sokféle módon javíthatjuk a talajunk minőségét, ezek közül is a műtrágyázás a legjavasoltabb. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük