Kezdőlap » Sport » Milyen sport a kispályás futball?

Milyen sport a kispályás futball?

A kispályás futball több helyen is eltér a megszokott nagypályás játéktól.
Itt a pálya mérete 20 x 40 m, és 2 x 3 m- es kapura játsszák. A talaj többféle lehet ( salak, beton, parketta, műfű ) ezekből, a mai korszerűsítések után a műfű a legideálisabb, mert ez kim éli a térdet és esések közben sokkal kisebb a sérülések veszélye.
Egy csapatban 5 + 1 vagy 4 + 1- es felállás lehetséges, ami attól függ, hogy milyen szabályok alapján folyik a játék. A cserék folyamatosak, nem kell jelezni, de egy időben nem is lehetünk többen a megadott létszámnál. A csapatok megkülönböztető mezben játsszák a mérkőzést a félreértések elkerülése végett. Egy mérkőzés általában 2 x 20 percig tart. Egy bajnokság sorozatában a győzelemért 3 pont, döntetlenért 1 pont, vereségért 0 pont jár. Minden esetben a játék folyamán, a sportszerű magaviselet elengedhetetlen , mert ezek nem betartása, a túlzott vehemencia és sportszerűtlenség következménye sérülést vonhat maga után.
Ez a sport sok esetben baráti társaságokat foglal össze, ahol a játék öröméért és persze a presztízsért gyűlnek össze. A mérkőzések után a baráti társaságok megbeszélik és kiértékelik a mérkőzésen történteket. Minthogy ez egy csapatsport ezért fontos, a mérkőzésen kívüli élethelyzetek értékelése is.
Sok esetben bajnokság keretében történnek a játékok, ami legtöbbször heti egyszer hozza össze a csapatot. A bajnokság befejezéséért kupát, oklevelet, egyéb tárgyat lehet nyerni. Van amatőr és profi szint, ami rengeteg tudásbeli különbséget takar.
Egy bajnokság nem csak hobbi, hanem nagyon sok embernek egy életvitel is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan épülnek fel a magyar bajnokságok?

A magyar labdarúgás legfelső vonala az OTP Bank Liga, amelyben 16 csapat szerepel, az utolsó …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük