Kezdőlap » Kert » Milyen régi típusú zöldségeket termesszünk?

Milyen régi típusú zöldségeket termesszünk?

Van néhány jellegzetesen régi típusú zöldségfajta, amelyről a mai házikerti tervezéskor a kertészek sajnos gyakran megfeledkeznek.
A babok nem épp a legnépszerűbb kerti növények, mivel relatív nagy területre van szükség az elegendő mennyiség előállításához, továbbá sok munka is, amit a pucolás jelent, ehhez képest a boltban elég olcsón megvásárolhatóak szárazbabként. Hogy hatékonyabb legyen a babtermelésünk, vessünk a szokásos fajták helyett inkább régi típusú lóbabot. Ez a magasra növő babfajta jó körülmények közt igencsak bőtermő, magjai pedig igen nagyok, édesek, kifejezetten gesztenye ízűek.
A régi falusi kertek elmaradhatatlan dísze volt a csicsóka, ez az ehető gumójú őszirózsaféle. Virága a napraforgóra emlékeztet, ezért akár a díszkertbe is vethetjük a gyökérdarabjait, ráadásul ha egyszer elszórtuk, ezután már utómunkák nélkül is minden évben számíthatunk rá, a földben maradt gyökérdarabkákból újra ki fog hajtani.
Ugyanígy viselkedik a torma is, tehát egy meglehetősen igénytelen növényről van szó, ami ráadásul nagyon egészséges. Csípős szaga télen egy csapásra megtisztítja az orrot, a belőle készített tejfölös krém pedig a húsvéti sonka elengedhetetlen kísérője.
A pasztinák leginkább a petrezselyemhez hasonlít, íze viszont megfőzve a krumplihoz áll közelebb, pürének is elkészíthetjük. Télálló, tehát egész évben szedhetjük friss karógyökereit.
Szintén kevés kertben tartanak céklát, valamint annak közeli rokonát, a mángoldot, habár ez utóbbit a modern konyha kezdi újra felfedezni magának. A mángold egy nagyon dekoratív, színes verzióban is kapható levélzöldség, “Bright Lights” verziója a díszkertben is megállja a helyét.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A növények hőmérséklet igénye.

A hőmérséklet elsősorban a fénnyel együtt hat. A dísznövények hőmérsékletigénye a fényviszonyok változásával együtt módosul. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük