Kezdőlap » Baba-mama » Milyen probléma merülhet fel a terhesség túlhordása esetén

Milyen probléma merülhet fel a terhesség túlhordása esetén

A terhesség megállapításakor az orvos általában megpróbálja meghatározni azt a napot, amikor a fogantatás történt, és ha már megvan a nap, akkor könnyen ki lehet számítani a terhesség végnapjait is, hiszen csak 40 hetet, azaz 9 hónapot kell hozzáadni. A terhesség vége felé aztán minden ismerős azt kérdezi majd, hogy mikorra van kiírva a kismama.

Amikor elérkezik a 40. hét, és még nem érkezett meg a baba, sokan elkeserednek, és azonnal elkezdenek aggódni. Igaz a vége a legnehezebb, de nem szabad feladni a célegyenesben a reményt. Ilyenkor érdemes tájékozódni, hogy a túlhordás miért jött létre, és konzultáljunk az orvosunkkal.

A terhességeknek kb. a 10%-a végződik pontosan a 40. héten, a többség ettől eltér. Nem szabad megijedni a túlhordástól, az is lehetséges, hogy a szülés időpontjának a meghatározása történt rosszul.
A szülés a fogantatástól számítva a 266. napon (40. héten, 9 hónapban) várható. Hibás eredmény jöhet létre ennél a számításnál, ha a fogantatás napját, azaz az utolsó menstruáció első napját rosszul adja meg valaki, ha a menstruáció nem volt rendszeres a terhesség előtt, illetve ha a tényleges peteérés később történt a számítottnál. Akkor lehet csak túlhordásról beszélni, ha a számítás biztosan helyes volt, és a szülés nem indult be a kiirt időre, ilyenkor érdemes az orvosunkkal megbeszélni a továbbiakat, a problémák megelőzése érdekében.

A 9. hónap után a méhlepény általában már nem tudja ellátni elégségesen tápanyaggal és oxigénnel a magzatot. A 40. hét utánra a magzatvíz mennyisége is lecsökkenhet, ami veszélyes lehet a magzatra nézve. Ezekben az esetekben az orvosok általában a szülés beindítása mellet döntenek, főleg ha már a kismama megkezdte a 41. hetet.

Az orvos ilyenkor ellenőrzi ultrahanggal a magzatot, hogy elegendő e magzatvíz, a méhlepény állapotát. Ezeket a vizsgálatokat a 9. hónap után már naponta elvégzik. CTG-val ellenőrzik a magzat szívhangját. Vannak olyan esetek is, hogy ha indokolt, akkor az orvos beindítja szülést.
A szülés beindításában segíthet a kismama is, egy erőteljes séta, vagy egy szeretkezés könnyen beindíthatja szülést. Érdemes megpróbálni!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen környezet a legjobb a gyereknevelésre?

A gyerekneveléshez nem feltétlenül kell lakóhelyet váltanunk, de a lakás, nem biztos, hogy elegendő teret …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük