Kezdőlap » Egészséges életmód » Milyen pozitív hatással van egészségünkre a fokhagyma?

Milyen pozitív hatással van egészségünkre a fokhagyma?

A fokhagyma a fűszerliliom-félék családjába tartozik, a gyömbér, a vöröshagyma és a metélőhagyma rokona. A növény gumós gyökerét használjuk fűszerként.
A fokhagymagerezdek “illata” a legáthatóbb az összes fűszer közül. Íze ugyanilyen erőteljes, erősen intenzív. Az ősi kultúrákban alig volt táplálék, amit annyira becsültek volna mágikus és egészségre gyakorolt hatása miatt, mint a fokhagymát.

Egyik remek hatása, hogy megakadályozza a vérlemezkék összecsapódását, ezzel útját állva a vérrögök kialakulásának. A fokhagyma a már megnövekedett vérkoleszterin értéket szinten tartja, illetve csökkenti. Lényeges, hogy az őszkoleszterin szintet csökkenti, benne a “rossz”, az igen veszélyes LDL-koleszterinét, ugyanakkor a védő szerepet betöltő HDL-koleszterin szintjét növeli.

Fontos tudnivaló, hogy ezt a remek tulajdonságát nem csak nyersen, hanem főzött állapotában is megtartja. A fokhagyma jellegzetes, erős “szagát” adó allicin rengeteg baktérium közül a legveszélyesebbeket is elpusztítja, pl. a TBC, a tífusz, és a vérhas okozóját is. Mindemellett gomba-, parazita- és vírusölő hatású, valamint nyákoldó hatása is ismert.
A fentieken kívül a következő betegségek esetében lehet hatásosan alkalmazni a fokhagymát: álmatlanság, cukorbetegség, bőr- és egyéb gombásodás, megfázás, különböző fertőző (bakteriális illetve vírusos) betegségek, magas vérnyomás, hangszálgyulladás, korpásodás, veszettség, himlő, nikotinmérgezés, kanyaró, de székletpuhítóként, vizelethajtóként valamint a menstruáció kimaradása esetén is alkalmazható.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük