Kezdőlap » Sport » Milyen pozitív élettani hatásai vannak a rendszeresen végzett sportnak?

Milyen pozitív élettani hatásai vannak a rendszeresen végzett sportnak?

Több éves sportoktatói tapasztalattal a hátam mögött szeretnék kedvet csinálni ezzel a kis ízelítő írással azoknak akik még nem tapasztalták meg a sportolás áldásos fizikai – lelki – szellemi létre gyakorolt pozitív hatását. Szeretnék a motiváló belső hang lenni azok számára, akik már fontolgatják, hogy beiktatják a sportot mindennapi életükbe, de még hiányzik az az utolsó lökés, ami rátereli őket a sportolás ösvényére. Nézzük milyen hasznunk származik a rendszeresen végzett sporttevékenységből.
A rendszeresen végzett sport:
– Elősegíti a szív – és érrendszeri betegségek általános megelőzését azáltal, hogy megerősíti a szívet, a folyamatos dolgoztatás által csökkenti a nyugalmi és terheléses pulzusszámot így a szívműködés gazdaságossá válik.
– A szív – érrendszer folyamatosan munkával van ellátva ezért a hajszálér hálózat terebélyesebbé válik, így jobb lesz az egész szervezet vérellátása.
– Csökkenni tud a magas vérnyomás, a véredények rugalmassá válnak, a vérzsír értékek csökkennek, ezáltal az érlemeszesedés kockázata minimálisra csökken.
– Nő a szervezet ellenálló képessége a mindennapi terhelésekkel szemben, javul az állóképesség, több mindent tudunk elvégezni napi teendőinkből.
– Javul a zsíranyagcsere és csökken a testtömeg. Hurrá fogyunk!!! És nemcsak a zsíranyagcsere javul hanem az izom sejtek (mitokondriumok) erőművének (itt zajlik a zsírégetés és a szénhidrát bontás) a száma is megnő ezáltal gyorsabban tudunk zsírégetésre kapcsolni.
– Az oxigén és tápanyag jobban hasznosul, a salakanyagok hatékonyabban távoznak a szervezetből. Mit jelent ez? Eltűnik a narancsbőr.
– A méreganyagok az izzadság és a gyorsabban működő bélrendszer által hamarabb távoznak a szervezetből, nem szívódnak vissza, így felszabadulttá válik az immunrendszer és hatékonyabban tud védekezni a betegségek ellen.
– A csontok, izmok, szalagok megerősödnek, így a csontritkulás és csonttörés elkerülhető. Az ízületekben a mozgás hatására mindig lesz kenőanyag és nem fognak fájni, recsegni, ropogni.
– Nő az izomtömeg az izommunka hatására, ami szintén gyorsítja az anyagcserét, a vérellátást, szebb, tónusosabb izmokat fejleszthetünk, ami pl.: kicsi feszes popsiban is megmutatkozik.
– A tüdő jobb munkát tud végezni, jobb lesz az oxigénfelvétele, ami megint a sejtszintű folyamatok javulásához vezet.
– Pszichésen javul az önfegyelem, az önfigyelem, az akaraterő, a kitartás, kialakul a küzdeni valamiért magatartás, ami aztán az élet más területeire is átterjed.
– Javítja a hangulatot és kedélyállapotot, csodálatos orvosság depresszió ellen.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan épülnek fel a magyar bajnokságok?

A magyar labdarúgás legfelső vonala az OTP Bank Liga, amelyben 16 csapat szerepel, az utolsó …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük