Kezdőlap » Növények » Milyen növény a tomatillo?

Milyen növény a tomatillo?

A tomatillo, vagyis földicseresznye a fizáliszok közé tartozik a burgonyaféléken belül. Magyarországon van egy hozzá nagyon hasonló, rokon növény, a zsidócseresznye, ami vadon nő. Egy probléma van vele: mérgező. Viszont nagyon szépen díszít száraz csokrokban, koszorúkon.
A földicseresznye egy paradicsomhoz hasonló felépítésű növény. A gondozása is nagyon hasonló: a palántanevelést tél végén kezdjük meg a lakásban. Kiültetni csak a fagyok után lehet, mivel az azonnal tönkreteszi a növényt. Ha már finom meleg van, akkor a palánta jó, tápanyagdús földben gyorsan fejlődik. A paradicsomtól eltérően ennek a növénynek nem kell letörni az oldalhajtásait. Az ágai oldalt messzire kinyúlnak, a súlyuk lehúzza őket a földre, és ez még inkább úgy lesz, ha már terméseket is fejleszt. Ha a növényt arra késztetnénk, hogy magasra nőjön, akkor a súlytól egészen biztos eltörne. Így viszont a földre leérő ágak hamar gyökeret eresztenek, ezzel több tápanyagot juttatva a növénynek.
Szélvédett, minél naposabb helyre tegyük, olyan helyre, ahol biztos nem fog kutya, macska járkálni, nehogy letörjenek az ágai a rengeteg, félérett terméssel.
A virágja jelentéktelennek mondható, a krumpli és a paradicsom apró csillagocskáira emlékeztet. A gyümölcse érdekes, csúcsos lampionszerűségben fejlődnek. Amíg kicsi, összenyomva a lampiont érezhető benne az apró gombóc. Ez pár hónap alatt szépen megdagad, a színes változatok megszínesednek, az érettségét pedig az jelzi, hogy a termést burkoló héj felreped, összeszárad.
Van zöld, sárga és sötétlila változata is, magjai megvásárolhatóak a neten hazai termesztőktől és ebay-ről is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Régi idők fűszere

Szinte hihetetlenül hangzik, de volt olyan időszak, amikor még nem ismerte a magyar konyha a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük