Kezdőlap » Kert » Milyen növény a tamarillo?

Milyen növény a tamarillo?

A tamarillo a solanum-ok, vagyis csucsorok közé tartozik (közös nemzetség például a paradicsommal, padlizsánnal, krumplival, dinnyebokorral, földicseresznyével és a nagyon viccesen kinéző solanum mammosummal, azaz cucligyümölccsel is). Ezeket a növényeket nálunk egynyáriként szokás tartani, mivel erős fagyérzékenységük megakadályozza, hogy a szabadföldben teleljenek át, és a legtöbbet könnyebb a következő évben újravetni, mint a teleltetéssel vesződni.
A tamarillónál, azaz paradicsomfánál ez sajnos nem opció, mivel a növény az első egy-két évben még nem terem, ekkor még csak nő. Így érdemes konténeres növényként tartani, és telente meleg, napos helyen átteleltetni. Fagy semmiképpen ne érje, mert azonnal tönkreteszi.
Maga a növény egy Dél-Amerikából származó faféleség, a törzse a súly elviselése érdekében fásodik. Gyorsan nő, hamar elérheti a maximum 5 méteres végső magasságát. A hazai körülmények között nem jó ötlet hagyni, hogy ekkorára nőjön, hacsak nem áll a rendelkezésünkre igazán nagy méretű, fűtött fóliasátor vagy üvegház, esetleg nagyon napos, galériás nappali a házban. A hajtások visszacsípésével elágazásra késztethető, ezáltal könnyen létrehozható az inkább bokros, terebélyes, mint felfelé törő lombkorona.
Levelei igen nagyok, akár a 35-40 cm-es hosszt is elérhetik, ha megérintjük érezhető, hogy rendkívül büdösek, erős szagot hagynak a kezünkön és a növény közelében is érezhető még egy ideig. Ha nem mozgatjuk vagy érintjük meg, akkor teljesen szagmentes, tehát problémamentesen tartható beltéren is.
Gyümölcsét legkorábban a második évben hozza. Ez féltenyérnyi méretű, tojásdad, pirosas-narancssárgás, íze a paradicsomhoz hasonlít és a felhasználási területei is hasonlóak. Terméshozama elég jó, még hazai körülmények közt is számíthatunk jó gondozás mellett több tíz kiló gyümölcsre. Kb. 10-12 évig él.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A növények hőmérséklet igénye.

A hőmérséklet elsősorban a fénnyel együtt hat. A dísznövények hőmérsékletigénye a fényviszonyok változásával együtt módosul. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük