Kezdőlap » Kert » Milyen módszerrel a legkönnyebb kerti tavat építeni?

Milyen módszerrel a legkönnyebb kerti tavat építeni?

A kerti tó kialakításának alapvetően két módja van: előre megformázott műanyag tóformával vagy rugalmas és hajlékony fóliával.
A fix tóforma előnye, hogy nagyon strapabíró, biztos nem fogja kirágni vakond, vagy kiszakítani kacsa, sőt nagyobb madarak sem. Emellett már előre ki van alakítva rajta a növényeknek való párkány. Nagy hátránya ezzel szemben, hogy amennyire csak lehet, pontosan kellene kiásni a formáját a talajban, ez pedig igen nehéz. Emellett fajlagosan jóval drágább a fóliánál, egyáltalán nem gazdaságos nagyobb méretet vásárolni belőle, maximum afféle pocsolyát.
A fólia abból a szempontból sokkal jobb, hogy akár 100 nm-es vízfelülethez is lehet még használni. Különböző vastagságok állnak a rendelkezésre belőle, 10-20 nm-es tóhoz még tökéletesen elegendő az 1 mm vastag fólia. Ezeket ívekben tartják a tógondozással, akvarisztikával foglalkozó vállalkozások, de ha megadjuk, hogy hányszor hány méteres oldalhosszúságú fóliára van szükség, akkor speciális tófólia ragasztóval előre összeragasztják, és ezzel már nem kell vesződni. Kilyukadni sem fog.
Ha kiválasztottuk az alapanyagot, ki kell ásni a megfelelő helyet. Tófólia esetében főleg nagyobb tónál érdemes különböző mélységű szinteket kialakítani és lépcsőket formázni, hogy az eltérő mélységeket kedvelő növények ládáit biztonságosan el lehessen helyezni.
A fólia széle kb. 25-30 cm-rel nyúljon túl a végleges vízszinten. Mielőtt a fólia széleit visszahajtjuk és beássuk, győződjünk meg róla, hogy a tó kijelölt peremei biztosan vízszintben vannak. Ez azért fontos, mert ha az egyik oldal alacsonyabb, akkor ott elfolyik a víz, míg a túlsó oldalon akár 5-10 cm-rel is kiemelkedhet a fólia széle a vízből, ami igen csúnyán mutat. Ha nem elég hosszú a vízmértékünk, akkor könnyen meghosszabbíthatjuk: egy tökéletesen egyenes, sima felületű pallót helyezzünk keresztben a tó széleire,erre fektessük a vízmértéket középen.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A növények hőmérséklet igénye.

A hőmérséklet elsősorban a fénnyel együtt hat. A dísznövények hőmérsékletigénye a fényviszonyok változásával együtt módosul. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük