Kezdőlap » Zene » Milyen létjogosultsága van a tribute zenekaroknak

Milyen létjogosultsága van a tribute zenekaroknak

A tribute fordítása = tisztelgés.
Manapság itthon nagy divat Tribute Band-eket alapítani,de kérdés, hogy milyenek ezek és valóban tisztelgés e az anyazenekar előtt.
Az jellemző rájuk, hogy egy meglévő, vagy valami miatt feloszlott zenekar vagy énekes számait játsszák, gyakran külsőségekben is próbálják őket követni. A név választásban pedig mindenféleképpen benne kell,hogy legyen az eredeti zenekar neve, valamilyen elferdített formába, egy-egy betű cserével(AB/CD=AC/DC,Iron Majdnem = Iron Maiden) vagy a név félig magyarra fordításával
(Sabbath Szombat = Black Sabbath).
A zenekarozásnak ez a legegyszerűbb formája. Végy egy hazai zenekart, akik elég jól játszanak, eléggé felkészült zenészek és megpróbálnak érvényesülni mondjuk Ordító Egér néven (remélem a valóságban nincs ilyen zenekar). A mai itthoni zenei világban viszont nagyon nehéz érvényesülni és igazán újat kell ahhoz mutatni, hogy a közönség megszeresse őket és elmenjen a koncertjeikre.
De, ha egy ismert zenekar számait játsszák (jól-rosszul), a nevük is hasonló, arra már bemennek az emberek, mert milyen is lehet az a zenekar aki egy híres banda számait játssza.
Innentől kezdve be lehet jutni, ha jó a zenekar a nagy fesztiválokra, persze csak a kis színpadokra és nagyon késői fellépéssel.
Aztán be lehet csempészni a jól ismert számok közé egy-egy saját szerzeményt is,mert a törzsközönséget innentől kezdve nem érdekli,hogy jó e a saját szám vagy nem, hiszen a kedvenc tribute zenekaruk játssza.
A végkövetkeztetés,hogy a tribute zenekar az érvényesülés és ismertté válás egy útja, tehát van lét jogosultsága, de csak akkor, ha képzett zenészek játszanak,jól és jót, mert egyébként ugyan úgy eltűnnek, mintha „Ordító Egérként” próbálnának érvényesülni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készül a bakelit lemez?

A bakelit pontosabban a vinyl -lemezek rajongóinak száma egyre növekszik a zenerajongók, gyűjtők és Dj-k …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük