Kezdőlap » Látnivalók » Milyen látnivalók vannak Kőszegen?

Milyen látnivalók vannak Kőszegen?

A nyugati határszélen a Kőszegi hegység lábánál fekszik Kőszeg, amit Magyarország ékszerdobozaként is emlegetnek. Az elnevezés nem véletlen. A város hangulata, a gyönyörű táj, a kedves emberek minden turista szívébe belopják magukat. Mindenképp érdemes tehát felkeresni ezt a várost. Látnivalókban sincs hiány. Íme itt van néhány mait mindenképp érdemes megnézni.
A város legfontosabb történelmi emléke, természetesen a vár. Kőszegi ostrom történetét szinte mindenki ismeri. Jurisich Miklós, és serege megállította, az előre nyomuló török sereget.
Azt talán kevesen tudják, hogy Kőszegen 11 órakor is harangoznak. Ez is az ostromhoz köthető. Egy legenda szerint a török sereg vezére a hosszú sikertelen ostrom után azt mondta a katonáknak, hogy ha aznap délig nem tudják bevenni a várat, akkor visszavonulnak. Ez valahogy a várkapitány fülébe jutott, és mikor már kezdett gyengülni a védő sereg, 11 órakor meghúzatta a harangokat. A törökök ezt a déli harangszónak vélték, és visszavonultak. Azóta is minden nap 11 órakor megszólalnak a harangok.
A vár a mai napig áll, és látogatható. Fel lehet menni a toronyba, kimenni a várfalra. A falak is nagyrészt állnak még. A várárok is megvan még, itt egy játszóteret is kialakítottak.
A várban múzeum, kiállítás is működik, és nyáron várszínház is üzemel, ami ugyancsak érdekes esemény.
Akit inkább az egyházi látnivalók vonzanak, azok is megtalálják a számukra legtökéletesebb látnivalót. Kőszeg egyik jellegzetessége a Jézus szíve templom. Az 1894-ben épült templom a város főterén található. Az 57 méteres torony már messziről látható.
Szintén érdekes látnivaló az egykori Zsinagóga, ami mára sajnos nagyon lepusztult.
Érdemes még meglátogatni a Szent Imre templomot is. A templomok mellett nagyon sok szép vallási témájú szobor is található a városban, így akár egy vallási kirándulás is szervezhető.
A túrázók, és természetbarátok is jó várost választanak, ha Kőszegere mennek kirándulni.
A hegyekben több túra útvonal is található. Érdemes meglátogatni a Kálvária templomot, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a városra. Az Írottkő kilátó, és a Hétforrás is remek túra célpont. Ez utóbbi hét kifolyónyílását a hét vezérről nevezték el. A forrás vize tiszta, bátran ihat belőle a megfáradt túrázó.
Ha a hegyi túrázás után egy kis pihenésre vágyna a látogató, akkor a Csónakázó tó a legjobb választás. A táj itt is gyönyörű, és mivel a város szélén található, itt még nagyobb a nyugalom, mint a városban. A tó körül egy tanösvény van, ahol az elhelyezett táblákról megismerhetjük hazánk fontosabb halfajtáit is.
És nem feledkezhetünk meg a kőszegi borokról sem. A városban több helyen is belekóstolhat az érdeklődő a helyi termelők kiváló boraiba.
Természetesen a város még számos más látnivalót és érdekességet rejt. Mindenki megtalálhatja, amit szeretne.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Villányi borvidék

Villány települése borairól és pincesoráról ismert. Baranya megyében található és 2500 lakost számol. Villány környékén …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük