Kezdőlap » Látnivalók » Milyen látnivalók vannak Baranya megyében?

Milyen látnivalók vannak Baranya megyében?

Baranya megye tele van turisztikai látnivalóval. Pécs belvárosában található a 14.századi fal, amely rengeteg látnivalót és műemléki épületet ölel magába, mint például a Pécsi székesegyház, Ókeresztény sírkamrák, Barbakán, Dzsámi vagy akár a Zsinagóga. Nagyon sok múzeumot is megtalálhatunk Pécsett, ezek közé tartozik a Csontváry Múzeum, Néprajzi Múzeum, Nemes Endre Múzeum, Victor Vasarely Múzeum, Mecseki Bányászati Múzeum, Martyn Ferenc Múzeum. Pécs „szíve” a Széchenyi tér és ennek közepén láthatjuk a Dzsámit. Széchenyi térről rá lehet térni Pécs egyik leghíresebb sétálóutcájára a Király utcára. Ezt a sétálóutcát Király József tiszteletére nevezték el, aki egykor Pécs püspöke volt. Széchenyi téren kívül nem szabad megfeledkezni a Jókai térről, Kossuth térről és a Szent István térről sem, ahol szép látnivalók várják a kedves turistákat. A Szent István tér a városfalon belül helyezkedik el parkosított térrel. A tér látványossága az Ókeresztény sírkamrák. Pécsett számos kulturális programot is megszerveznek például Pécsi Bordalfesztivál.
Pécstől 35 km-re található Szigetvár, ahol szintén csodálatos látnivalókat láthatunk. Szigetvár nevezetességei közé tartozik a Zrinyi vár, melyet 1561-ben Zrinyi Miklós képviselt. Híres a Szigetvári Termál- és Gyógyfürdő, ami fluorid tartalmának köszönhetően idősebbeknek nagyon jót tesz. A város „szíve ” a Zrinyi tér, amit egy oroszlánszobor jelképez. További látnivalók például Salamon-ház, Polák-kastély, Török-ház, Sóház, Turbéki kegytemplom és a török dzsámi, ami ma már Római katolikus templom.

A Mecsek legmagasabb csúcsa a Zengő, ami lábánál fekszik Pécsvárad. Ebben a kisvárosban a legszebb látnivaló a vár, ami egyben múzeum is, mely az István Király nevet viseli. Itt található meg Platthy György festőművész kiállítása, Kígyós Sándor szobrászművész kiállítása és a Nemes-Nágel emlékszoba. A Szentháromság téren találjuk meg a Városházát, mely neogótikus stílusban épült. A kisváros számos rendezvény központja például Augusztusban szokták a Szent István Napokat tartani, ahol zenei rendezvénnyel és kiállításokkal szórakoztatják az érdeklődőket. Októberben a város központjában megtartják a Leányvásárt, ami mára már hagyomány.

Baranya megyében még sok más látnivaló várja a turistákat, mint például a Siklósi Vármúzeum, Villányi Bormúzeum, Abaligeti Cseppkőbarlang és Denevérmúzeum, Magyaregregy Máré-vár, Mohács Történelmi Emlékhely, Orfűi Malom Múzeum, Pécsi Nemzeti Színház, Bóbita Bábszínház.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Melyik Prága legmagasabb temploma?

A Szent Vitus-székesegyház monumentális épülete meghatározza Prága látképét. Ha ide a látogatunk, a cseh uralkodók …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük