Kezdőlap » Látnivalók » Milyen látnivalók találhatóak a Balaton környékén?

Milyen látnivalók találhatóak a Balaton környékén?

A Balaton régió csodálatos helyszínekkel várja az odalátogatókat. Köszönhető ez annak, hogy a Balaton illetve az azt körülvevő hegyes-völgyes táj nyújtotta természeti szépségek mellett bővelkedik szórakozási lehetőségekben és lélegzetelállító épületekben is.
Az idelátogatók először mindenképp mártózzanak meg a tó vizében vagy gyönyörködjenek a partról a víztükrön játszó ezüst-és aranyhíd fényjelenségekben. Nagy élmény felszállni a tavon közlekedő hajókra is, vagy éppen komppal átkelni Tihany és Szántód között.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park rejti többek között a Tihanynál található gejzírkúpokat illetve a Káli-medence kőtengerét, ahol a bazaltkúpok természet alkotta formái adják a különlegességet. A Kis-Balaton egyedi élővilága pedig kiérdemelte, hogy nemzetközi jelentőségű vadvízzé nyilvánítsák. Jelenleg is tart a tó és lápvilág rekonstrukciója.
A nemzeti park része a neves Tapolcai-tavasbarlang is, amelynek különlegessége, hogy csónakázni lehet benne. A természet kedvelőinek nagy élmény lehet a Zirci arborétum meglátogatása is, ahol az összes régióban őshonos növényt megtekinthetik. Az irodalomért rajongóknak kihagyhatatlan a Fekete István Emlékszoba illetve a Matula kunyhó amelyek az írónak állítanak emléket a Kis-Balatonnál található Diás-szigeten.

Az egyik leglátogatottabb látnivaló a Tihanyi Bencés Apátság, ami híres alapítóleveléről. Érdemes meglátogatni a mellette elterülő levendulamezőt.
Igazi ritkaságszámba megy és kevesen tudnak róla, de az érdeklődők egy buddhista sztúpát is megnézhetnek, amely Zalaszántón található és avatásán még a Dalai Láma is részt vett.
Ha kastély, akkor a legjelentősebb és legnagyobb a régióban a keszthelyi Festetics- kastély. Itt található a több, mint 80 000 kötetet számláló Helikon könyvtár.

Ha múzeumra vágyunk, válogathatunk az egyedi témájú kiállítások között. Ilyen például a balatonedericsi Afrika Múzeum, ahol mindent megtudhatunk a szavannák világáról. Tihany és Keszthely pedig Babamúzeummal várja a gyermekeket vagy akár a babagyűjtő felnőtteket. Balatonszárszón József Attila, míg Balatonszemesen Latinovits Zoltán Emlékmúzeumát meglátogatva tudhatunk meg többet nagy művészeink életéről.

Számtalan műemlék is található a Balaton környékén, az egyik legismertebb az Anna bálnak otthont adó Anna Grand Hotel, amely már kívülről is impozáns látványt nyújt. Talán nem annyira ismert, de annál egyedibb a Fonyódon található Kriptavilla, amelyet az 1930-as években építtetett egy úr. Első szerelmére emlékezve kifaragtatta márványból násszobájukat melyben életnagyságú márványképmásaik fekszenek az ágyon.

A Balaton vidéke mind természeti, mind ember által létrehozott értékekben bővelkedik. Ha már ilyen különleges kincsek találhatóak országunkban, mindenképpen nézzük meg ezeket mi is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Esterházy-kastély

Fertőd nevezetessége, a barokk-rokokó stílusban emelt kastély, melyet a „magyar Versailles” névvel is illetnek. Több …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük