Kezdőlap » Látnivalók » Milyen látnivalói vannak Washingtonnak?

Milyen látnivalói vannak Washingtonnak?

Az Egyesült Államok fővárosa az ország észak-keleti, Atlanti-óceáni partvidékén épült, nagyjából félúton valahol a 13 alapító állam legészakibb és legdélibb pontja között.
Washington központja a kormányzati negyed a Capitoliummal, és a Fehér Házzal. Hivatalos földrajzi középpontja a Capitol Hill, és ezen a kis dombon magasodik a törvényhozás épülete: a 250 méter hosszú kupolás palota egy 60 hektáros park közepén terpeszkedik. A Capitolium számos városban szolgált a parlamenti vagy bírósági épületek mintájául, például St. Louisban vagy Kuba fővárosában, Havannában. Washington nevezetességei a polgárháború hőseinek szentelt szoborcsoport vagy James A. Garfield elnök szobra, aki az Egyesült Államok 20. elnöke volt, és Abraham Lincoln után a második, aki merénylet áldozata lett.
A Capitolium építésének ötlete George Washingtontól, terve pedig William Thorntontól származik. Mikor a kongresszus meghozta a döntést, hogy teljesen új fővárost építenek, Washington elnök a francia származású Pierre Charles L’Enfant- mérnők őrnagyot bízta meg a tervek elkészítésével 1791-ben. A kiírt pályázatot végül az amatőrnek számító William Thornton nyerte meg, aki civilben orvos volt.
A Washington emlékmű (obeliszk) magassága 169,2 méter, és Marylandi márványból készítették George Washington tiszteletére.
Jefferson emlékművét egy parkban találhatjuk. A klasszicista alkotás John Russell Pope nevéhez fűződik, és 1943-ban avatták fel. A kör alakú falakon a négy égtáj irányában négy kapu nyílik. Az 50 méter átmérőjű és 30 méter magas kupolacsarnokban áll Thomas Jefferson 6 méteres bronzszobra, a falon Jefferson idézetek olvashatóak.
A tengerészgyalogság háborús emlékművét (Marine Corps War Memorial ) Iwo Jima Statue-nek nevezik. A szökőkutat az amerikai államokat szimbolizáló márványoszlopok övezik.
A Lincoln Memorial fehérmárványból készült impozáns épülete görög templomokra emlékeztet, ami nem véletlen: Henry Bacon a Panteont vette mintául. A 85×82 méteres bejáratához lépcsősor vezet fel, és a tetőt 36 oszlop tartja. Azért épp ennyi,mert Lincoln halálakor ennyi tagállama volt az Egyesült Államoknak. Az elnök meggyilkolása után azonnal felmerült, hogy állítsanak méltó emlékművet számára, mégis csak 1922-ben készült el, ami már Lincoln elnök ötszörös életnagyságú szobrát is tartalmazta.
A Fehér Ház az amerikai elnökök rezidenciája, talán a világ legismertebb épülete. Vasrácsos kerítése mögött szoktak gyülekezni a tv stábok és a kíváncsiskodók.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Esterházy-kastély

Fertőd nevezetessége, a barokk-rokokó stílusban emelt kastély, melyet a „magyar Versailles” névvel is illetnek. Több …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük