Kezdőlap » Növények » Milyen különleges kaktuszokat érdemes tartani?

Milyen különleges kaktuszokat érdemes tartani?

Szerencsére kezd kikopni az a butácska nézet, hogy kaktuszt ajándékba adni sértés (mert szúr, meg tüskés, meg nem szép, stb.). Ráadásul már rengeteg nagyon különleges fajtához is hozzá lehet férni, különösen, ha gyűjtőknél, speciális termesztőknél próbálkozunk. Többségük bátran tartható szobai körülmények között.
A medvetalpkaktuszok általában a legelsők között kerülnek egy kaktusztartó gyűjteményébe, de közülük is lehet extrábbat választani. Az opuntiák közül mindegyiknek ehető a gyümölcse, fügekaktusznak is nevezik ezért őket, de kifejezetten nagyon finomnak tartják az Engelmann-fügekaktuszt, ami ráadásul télálló is, tehát védett helyen egész évben a kertbe, szabadföldbe kiültetve tarthatjuk.
Szintén teremhetnek ehető gyümölcsöt a nagyon jó körülmények között tartott és idős pitahayák, mint például az eperkaktusz, vagy más néven sárkánygyümölcs. Ennek magjához is könnyű hozzájutni, elég csak a nagy áruházak különleges gyümölcsöket tartó polcáról hazavinni egy sárkánygyümölcsöt – több ezer magjából bőven nyílik lehetőség kísérletezni.
Különleges megjelenésével hódít a vesszőkaktusz, amely ágas-bogas, de kopasz cserjére emlékeztet, a dinnyekaktuszok, amelyek gömb testükön vicces, gyapjas kalapot növesztenek, az éjkirálynő kaktusz pedig hatalmas, vaníliaillatú virága miatt különleges.
Mára rengeteg hibrid is kapható, itt a cél elsősorban a minél nagyobb és színesebb virágok létrehozása, akárcsak a rózsák esetében. Nem ritka a kaktuszok oltása sem, ami azt jelenti, hogy az egyik kaktusz törzsére egy egészen másik jellegű növény hajtását helyezik. Ennek a leggyakoribb formája a gömbkaktuszok oszlopkaktuszra oltása. A két növény együtt nagyon különlegesen fog mutatni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A menta és citromfű

A citromfű a népgyógyászat hasznos eleme. Már régen rájöttek a hatásaira ami sok tünetet enyhít …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük