Kezdőlap » Betegségek » Milyen kórokozók vannak?

Milyen kórokozók vannak?

A kórokozóknak három nagy csoportja van a baktériumok, a vírusok és a gombák. A baktériumok szinte mindenhol megtalálhatok a környezetünkbe és napi szinten érintkezünk velük. A levegőben, a vízben sőt amire nem is gondolnánk elsőre még az emberi testben is jelen vannak. Más néven mikroorganizmusnak nevezzük őket, nevekből eredően csak mikroszkóppal láthatók . Vannak olyan baktériumok, amelyek nem ártalmasak az emberi szervezetre, semmilyen betegség kialakulásához nem vezetnek, vannak köztük olyanok, amelyek szükségesek a szervezetünk egyensúlyának a fenntartásához is. Viszont rengeteg ártalmas az egészségünkre, okozhatnak különféle megbetegedéseket, mint például a torok gyulladás, vagy étellel ha bevisszük a szervezetbe, akkor ételmérgezést is.
A másik csoport a vírusok ezek még a baktériumoknál is kisebb méretűek. Ha bejutnak az élő szervezetbe, ott elszaporodnak, és betegséget okoznak. A szervezeten kívül sokáig megtapadnak a felületeken így készen állnak arra, hogy bejuthassanak a szervezetbe. A vírusfertőzések számos betegség okozói ilyen például az influenza, a bárányhimlő, és még számos betegség.
A harmadik nagy csoport a gombák. A gombák kizárólag az emberen élősködnek és fertőzés útján terjednek tovább. Ha a családban van már gombás fertőzött fokozottan figyelni kell a takarításra és a személyes higiéniára, hisz így a többi családtag állandó fertőzésveszélynek van kitéve. A gombák spórák által szaporodnak, melyhez a legjobb a nedves, nyílkos környezet. Figyeljünk környezetünk tisztán tartására, és a személyes higiéniánkra így számos betegséget megelőzhetünk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Laktózérzékenyen egy életen át: okozhat-e komplikációkat az ételérzékenység?

A laktózintolerancia legtöbbször krónikusnak számít, mivel az esetek nagy részében nem gyógyítható. Az érintetteknek ezért …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük