Kezdőlap » Hobbi » Milyen könyvet olvassak? Radnai Tamás : Megtalálni Japánt

Milyen könyvet olvassak? Radnai Tamás : Megtalálni Japánt

A szerző ismert tudós, aki az elmúlt évtizedekben sokszor volt Japánban, a nyelvet is megtanulta. Már több könyvet írt a szigetországról; ebben a könyvében mintegy összefoglalja tapasztalatait a távol-keleti ország világáról. Könyvének metaforikus címe- Megtalálni Japánt- is arra utal, hogy nem könnyű felismerni a japán ember lényegét, lelki valóságát, valódi természetét. A szerzőt lenyűgözte az ország, annak mind kultúrájához, mind pedig civilizációs rendjéhez tisztelettel, időnként rajongással viszonyul.
Könyve különös, sokrétű. Egyrészt követi a nyugati turista szemléletét. A sok látogatás és huzamos ottlét mellett is megmaradt csodálata-esetenként ismételt rácsodálkozása- a sajátos városrészekre, tájakra, műemlékekre. Szép fejezet szól a szent hegyről, a Fuji-ról, a zárófejezet a fukusimai tragédia személyes rezonanciája.
Ismétlődő téma a sok rituáléval, bonyolult szabályokkal nehezített kommunikáció. Éttermek, vendéglátás, ételek- a szerző számára élmények és megfigyelések állandó forrása.
Másrészt a szerző maga is tudta követni Japánnal való kapcsolatának negyedszázada alatt a hagyomány és a változás különös dialektikáját, a technikai fejlődés rendkívüli gyorsasága mellett ősi hagyományok, szokások élnek ma is.
Amit hiányolni lehet, hogy japán nő nem is szerepel a könyvben. Láthatóan a japán vállalkozásokban, de talán az élet egyéb területein a mai napig férfikultúra uralkodik.
Ez a könyv elvezet izgalmas helyekre, de néha ott is hagy, mintegy megválaszolatlan hagyva kérdéseinket.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mire használjuk a maradék csempetörmeléket?

Egy házfelújításnál, pláne házépítésnél nagyon sok csempetörmelék keletkezik, illetve egész maradék csempék is felgyűlhetnek a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük