Kezdőlap » Étel » Milyen konyhai trükköket használhatunk sütemény készítésnél?

Milyen konyhai trükköket használhatunk sütemény készítésnél?

Egy sütemény elkészítéséhez néha különböző anyagok felhasználása is szükséges, némelyek ismertek, mások kevésbé, de a süteményünk sikere múlhat ezen.

Lapzselatin:A lapzselatint hideg vízbe vagy gyümölcslébe áztatjuk. Forró folyadékokba és krémekbe a kinyomkodott zselatint rögtön belekeverhetjük, és közben feloldhatjuk. A hideg krémekhez gyenge tűzön megolvasztjuk,3 evőkanál krémmel elkeverjük, és így adjuk a maradék krémhez. így elkerüljük a „hidegsokkot”, és a zselatin nem húz szálakat.

Zselatinpor:Az étkezési (por)zselatint a lapzselatinhoz hasonlóan készítjük el, de nem kell kinyomkodni. 2,5 dl zselésítendő folyadékra és tejtermékre 2 dkg-ot számoljunk. A színezett tortazselék csak gyümölcskocsonyának alkalmasak, a torta tetejére.

Tortabevonó és csokoládé: A csokoládé finom aromahordozó. Fontos, hogy mindig a legjobb minőségűt használjuk. A felaprított bevonót vagy csokoládét egy porcelán- vagy üvegedényben gyenge tűzön, gőz fölött olvasszuk fel. Ügyeljünk rá, hogy ne kerüljön víz az edénybe, mert akkor összefut a csokoládé.

Hogy legyen levegős a tészta vagy a krém? Ahhoz, hogy a krémek szép lazák és levegősek legyenek, és nagyobb legyen a térfogatuk, tejszín- vagy tojásfehérjehabot keverünk hozzájuk. Ehhez a művelethez használjunk habverőt vagy kenőkést. Először mindig csak a hab egyharmadát forgassuk a kémbe, azután óvatosan keverjük bele a maradékot is.

Kivi és ananász: A kivi aktinidin nevű enzimet tartalmaz, ami miatt fehérjével, például tejtermékekkel érintkezve keserű lesz az íze. Ennek elkerülésére a gyümölcsszeleteket rövid ideig blansírozzuk, azaz forró vízbe mártjuk. Az ananász is tartalmaz fehérjebontó enzimet, a bromelint, amely megakadályozza a zselatin megkötését. Itt is a rövid főzés segít.

A torta szeletelése: Különösen kemény alapok esetén, amilyen a müzlis vagy a csokoládéalap, jó szolgálatot tesz az elektromos kés, de egy hosszú, éles késsel is szépen fel lehet szeletelni a tortákat. A legjobb, ha szeletelés előtt rövid ideig forró vízbe mártja a kést.

A tejszín felverése: Előfordulhat, hogy a tejszínből, különösen nagy melegben, felverés közben vaj lesz. Ennek elkerülésére kis időre tegyük be a keverőtálat, a habverőt és a tejszínt a mélyhűtőbe vagy a hűtőszekrénybe. Egyébként a tejszín akkor veszi fel a legtöbb levegőt, ha a robotgép habverőjével közepes fordulaton verjük.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen uzsonna süteményt készíthetünk?

Uzsonna süteményeknek nevezzük azokat a süteményeket, amit reggelire, napközben illetve uzsonnára fogyasztunk. Így szól a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük