Kezdőlap » Betegségek » Milyen komplikációkhoz vezethet a cukorbetegség?

Milyen komplikációkhoz vezethet a cukorbetegség?

Ha a diabéteszes megbetegedés súlyosbodik, a karban vagy a lábban található idegek károsodásához vezethet (perifériás neuropátia). Az ilyen jellegű idegi károsodást az érintett azáltal veszi észre, hogy a fájdalmakat, a hőmérsékleti különbségeket alig, vagy egyáltalán nem képes érzékelni. Az érintetteknél akár egy rosszul megválasztott cipő által kifejtett nyomás és komplikációkhoz vezethet, mivel a fájdalmat az idegek károsodása miatt nem észlelik. A lábfejen idővel fekélyek alakulhatnak ki, amik növekszenek, és akár a szövet elhalásához vezethetnek. Az orvosok cukorbeteg láb szindrómának nevezik a jelenséget. A cukorbeteg láb szindróma megelőzhető, ha odafigyelünk a következőkre:
Fordítsunk kiemelt figyelmet a megfelelő cipő kiválasztására. A cipő se túl szűk, se túl laza ne legyen. Jó minőségű, légáteresztő anyagból készült cipőt vásároljuk.
Ellenőrizzük rendszeresen a lábunkat, és a szindróma első tüneteinél forduljunk orvoshoz.
Válasszunk olyan sportágakat – például úszás vagy evezés, esetleg biciklizés – ahol a lábfejünkre kisebb terhelés nehezedik.
Ezenkívül a cukorbetegség a szemben található ideghártya károsodását is előidézheti (diabéteszes retinopátia). Az ideghártya károsodása esetén az intenzív terhelés feltétlenül kerülendő, ide tartozik például a nehéz súlyokkal végzett edzés. Az erőteljes légzéssel járó megterhelés emeli a vérnyomást, és a szemben található ideghártya további károsodásához vezethet. A diabéteszes retinopátia a cukorbetegség egyik gyakori, súlyos szövődménye.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A pszichoterápia szerepe a bulimia gyógyításában

A megfelelő pszichológiai kezelés elengedhetetlen szerepet játszik a bulimiában szenvedő betegek tartós gyógyításában. Az evési …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük