Kezdőlap » Karácsony » Milyen karácsonyi szokásokat ismerünk?

Milyen karácsonyi szokásokat ismerünk?

A karácsonyi időszakot megannyi szokás, hagyomány lengi körül, például az adventi időszak, mely legtöbbször november végétől kezdődik, és egészen karácsony első napjáig tart. Az adventi várakozás tulajdonképp a kis Jézus születésének eljövetelét jelképezi, ekkor pedig általában minden hét vasárnapján meggyújtunk egy gyertyát az adventi koszorún.
Szintén egy hagyomány fűződik Luca székéhez, melyet december első napjától 13-áig kell elkészíteni, majd a „gonoszjáró napon” meg lehet lesni róla a boszorkányokat, végül pedig el kell égetni a széket a gonosszal együtt. Ugyancsak karácsonyi szokás a betlehemezés, amely egy énekes pásztorjáték, és mely Máriának és Józsefnek a történetét meséli el.
Karácsonyi szokás a fenyőfaállítás is egészen a 16. század óta, habár Magyarországra ez a hagyomány csak a 19. században tört be. Talán kevesen tudjuk, azonban a karácsonyi menünek is komoly hagyománya, és jelentése van, hiszen a mák gazdagságot, a méz édes mindennapokat, a dió pedig védelmet jelent a néphiedelmek szerint. Ugyancsak így van a halételekkel is, mely szintén gazdagságot jelent, míg a töltött káposzta a nélkülözés ellen szolgál az újévben.
Szintén karácsonyi hagyomány, hogy elmegyünk a december 24-én tartott éjféli misére, ahogyan az is, hogy jászolt állítunk. Vidéken még a mai napig hagyomány a regölés, és az aprószentek napi vesszőzés. Végül pedig, a legújabb szokásunk nem olyan rég szivárgott be külföldről, ez pedig a fagyöngy fellógatása a lakásba. A mondás szerint a fagyöngy alatt szabad a csók, és azok akik így csókot váltanak a fagyöngy alatt, egymás szerelmesei lesznek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk karácsonyi párnát?

Nehéz kényelmes párnát találni üzletekben. Többnyire jól néznek ki, ezzel nincs is baj, viszont fél …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük