Kezdőlap » Házépítés » Milyen kandallót építsünk családi házunkba?

Milyen kandallót építsünk családi házunkba?

A számos alternatív fűtési forma közül hogyha családi házról van szó, akkor mindenképp érdemes elgondolkodni azon, hogy egy kandallót építsünk be. Ez nemcsak az otthonunk hangulatát változtatja meg, de egy valóban hasznos dolog is, hiszen úgy fűt, hogy közben nem kell mást, csak alternatív megoldásokat használnunk. Ennek megfelelően azonban manapság már annyi féle kandalló típus közül válogathatunk, hogy igencsak sok szempontot kell megvizsgálni ahhoz, hogy a legjobb döntést hozzuk meg. A manapság népszerű kandallók között megemlíthetjük a pellet kandallót, a vízteres kandallót, a légfűtéses kandallót, a hagyományos kandallót, ugyanakkor ide tartozik a cserépkályha, a vegyes tüzelésű kazán és az egyszerű vaskályha is.

Vegyük őket most egyesével, és nézzük meg az egyes kandalló típusok előnyeit, tulajdonságait kissé közelebbről. Az összes lehetőség és megemlített alternatív fűtési forma közül a cserépkályha az, amely a második legkedveltebb, valószínűleg azért, mert ennek van a legjobb hatásfoka az összes közül. Azonban cserépkályhát egyáltalán nem szerencsés olyan helyre építeni, ahol már egyébként is van padlófűtés, hiszen a kályha a padlót fűtő csövek felé kerülne, főleg abban az esetben, hogyha a fűtéscsövek alatt lépésálló hőszigetelő hungarocell van, hiszen a kályha hatalmas súlyától összerogyna még a beton is. A cserépkályhának emellett az is tulajdonsága, hogy csak a begyújtás után egy órával kezdi el leadni a hőt, de akkor sokáig teszi. A hagyományos kandalló egy másik lehetőség, amelyre jellemző, hogy hatalmas hőt képes leadni, viszont azt csak egyetlen helyiségbe, oda, ahol maga a kandalló található. Körülbelül annyi egy hagyományos kandalló ára, mint az újabb típusoké, és nem is ad meleget más helyiségekbe csak minimálisan. A légfűtéses kandalló jellemzője, hogy egy fokkal jobbnak mondható a hagyományos kandallónál, viszont ebben az esetben a másik helyiségekbe való meleg levegő átvezetéséről gondoskodni kell. Ezeknél még jobb a vízteres kandalló, amelyről azt mondhatnánk, hogy ötvözi a hagyományos kandalló és a vegyes tüzelésű kazán előnyeit. Ennek egyetlen hátránya, hogy sok munka van vele, és meglehetősen drága is a beépítése is, hiszen a kandallót össze kell kötni a meglévő fűtésrendszerrel.

A kandallók mellett megemlíthetjük még a vegyes tüzelésű kazánt is, amely a legegyszerűbb, és a leghatékonyabb megoldás is, legalábbis a fűtésrendszereket illetően. Ez a módszer kiváló egy olyan családi házban, ahol ki tudnak alakítani számára egy kazánházat, vagy el tudják helyezni egy pincében, ahol még kevesebb kosszal is jár. Egyenlőre még nem jövedelmező, hanem sokkal inkább drágának mondható hazánkban a pellet kandalló. Sajnos mind a berendezés, mind pedig a fűtőanyag drága, ennek ellenére egyre inkább kezd elterjedni ez a fajta kandalló megoldás is. A pellet kandallóban a drágább fűtőanyagot kiválthatjuk rossz minőségű kukoricával vagy árpával is, amely olcsó is egyben. Végül pedig a legolcsóbb módszer, és a legkönnyebben kivitelezhető is egyben a vaskályha, amely viszont nem mondható hosszú távú megoldásnak, mert hamar tönkremennek, kiégnek a betétei, és ezeket nehezen tudjuk pótolni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Családi ház koszorú elkészítése és tetőtéri falazás

A családi házunk építésének ez már a sokadik lépése, hiszen azután, hogy előkészítettünk mindent, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük