Kezdőlap » Baba-mama » Milyen juttatások járnak szülés után?

Milyen juttatások járnak szülés után?

Családi pótlék: Minden gyerek után születésétől kezdve 20 éves koráig vagy a nappali tagozatos tanulmányok befejezéséig jár, ha a gyerek a háztartásban él. Alapesetben egy gyermek után 12.200 forint havonta, de az összeget befolyásolja az is, hogy összesen hány gyermeket nevelnek a családban, a szülő egyedülálló-e, a gyermek tartósan beteg vagy fogyatékos-e.
Anyasági támogatás: közvetlenül a szüléshez kapcsolódó juttatás, amely egy egyszeri hozzájárulás a szükséges babaholmik megvásárlásához. Elszámolni persze nem kell vele, de teljesen egyértelmű, hogy ebben az időszakban minden családban nagy összeget szánnak hasonló beszerzésekre. Összege az öregségi nyugdíjminimum 225%-a (64.150 ft), ikrek esetében gyerekenként 300%-a.
TGYÁS: A terhességi-gyermekágyi segély, ami 168 napig, tehát kb. öt és fél hónapig jár. Már a szülés előtt meg kell igényelni, mert legkésőbb azon a napon meg kell kezdeni a folyósítását. A korábbi átlagjövedelem 70%-a, de vonnak belőle szja-előleget is, ezért a végeredmény nem a bruttó, hanem a nettó jövedelem 70%-a lesz.
GYED: A gyermekgondozási díj szintén az átlagjövedelem 70%-a, de az szja-előlegen kívül nyugdíjbiztosításra is levonnak belőle, így valamivel kevesebbet kapunk kézhez a gyermek két éves koráig.
GYES: A gyermekgondozási segély egy alanyi jogon járó juttatás, ami a gyermek három éves koráig jár, és a mindenkori nyugdíjminimummal egyezik meg. Szja-előleget nem vonnak belőle, de nyugdíjjárulékot igen. Ha az anya tgyás-ra és gyes-re jövedelem hiányában nem volt jogosult, akkor végig a három év alatt a gyes-t folyósítják. Ikrek után dupla gyes jár a tanköteles koruk évének végéig, tartósan beteg baba után pedig 10 éves koráig folyósítják.
Baba-kötvény: az állam a 2006-tól született minden kisbaba számára úgynevezett életkezdési támogatást nyújt, ami egy az Államkincstárnál ingyenesen vezetett számlán jelenik meg. Jelenleg 42.500 forint, de ezt a szülők és más rokonok folyamatosan tölthetik fel, a befizetések után pedig némi állami támogatás is jár.
Családi adókedvezmény: a még meg nem született baba után is jár a fogantatás 91. napjától, tehát kb. a második trimeszter elejétől. Az adóalapot csökkentő kedvezmény a szülők adózásában. Két gyermek esetén gyerekenként kb. nettó 10.000 forint marad a családnál, nagycsaládnál jóval több, kb. 33.000 forint.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Heten mint a gonoszok – a baba hetedik hónapja

A hetedik hónap nem olyan eseménydús, mint az előzőek. Sok újat most nem fog mutatni, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük