Kezdőlap » Egészséges életmód » Milyen jótékony hatásai vannak az olvasásnak?

Milyen jótékony hatásai vannak az olvasásnak?

Az olvasás által minden egyes új kötettel egy másik világba utazunk. Új történeteket, embereket és érzelmeket rejtenek a sorok. Amikor valakit igazán leköt, egy-egy könyv akkor jöhet létre az úgynevezett mély olvasás. Ekkor elhomályosul a valóság, szinte teljesen megszűnik a külvilág. Csupán csak a történetre koncentrálunk elrepülve így egy képzelt világba. Mintha már benne lennénk, a szereplők érzései minket is átjárnak. Ezért hát az olvasás kellemes kikapcsolódást nyújthat, feledtetheti egy időre a mindennapos gondokat.
De vajon milyen jótékony hatással van az olvasás agyunkra?
Miközben olvasunk, az agy kényszerítve van rá, hogy megjegyezze, a szavak jelentését ez által tehát elősegíti a memória fejlődését. Aki szereti, a könyveket jól tudja, hogy olvasni csak akkor lehet, ha teljes mértékben oda is tudunk figyelni arra amit, olvasunk. Elvégre csak így tudjuk megérteni, hogy miről is szólnak az előttünk lévő sorok. Így tehát jó hatással van a koncentrációs képességünkre és erősíti figyelmünket is.
Olvasás közben fejlődik a képzelőerőnk, a fantáziánk is. Hiszen amikor nézünk, egy filmet akkor már minden a szemünk elé van tárva, de amikor olvasunk, akkor a fantáziánkra van bízva az író, hogy milyennek képzeljük el az általa leírt szereplőket vagy helyszíneket. Az agyunk folyamatosan keresi a megfelelő információkat, és amikor ezeket nem találja, elkezdi összetenni a meglévő képkockákat és kitölti az üresen maradt helyeket – ez tehát a mi fantáziánk.
Ezen felül pedig az olvasás jótékony hatással van az önálló gondolkodásra is. Ugyan is mialatt ezt a tevékenységet folytatjuk, leginkább magunkhoz beszélünk. Egy-egy szónál, mondatnál addig ragadunk le, amíg teljesen meg nem értjük azt.
Ahhoz, hogy agyunkat frissen tartsuk szükséges időről időre megdolgoztatni azt és az olvasás erre egy kiváló elfoglaltság.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük