Kezdőlap » Egészséges életmód » Milyen jótékony hatásai vannak az egresnek?

Milyen jótékony hatásai vannak az egresnek?

A ribiszkefélék családjába tartozó egrest már a középkorban is termesztették, és elsősorban gyógynövényként használták. Több mint 5000 fajtáját ismerik a világon. Az egres szó a latin agrestisből származik, és mezeit, vadat jelent. A hivatalosan használt köszméte név szláv eredetű. Kevés gyümölcs elnevezése ennyire változatos: köszméte, pöszméte, piszke, püszke, büszke.

Az egres több hatóanyagtartalma érett állapotában bontakozik ki igazán. Vitaminokban gazdag, megtalálható benne az A-, C-,és D-vitamin. A-vitamin tartalma a nyálkahártyát és a sejteket védi a károsodástól, és ez a hatás akkor érvényesül a legerőteljesebben, ha a többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag héjával együtt fogyasztjuk el.
Ásványi anyagai közül a legfontosabbak: a kálium a kalcium, a foszfor. Értékes hatóanyaga a niacin, másképpen a B3 –vitamin. A vízhajtó és szívizom-működést javító kálium a C-vitaminnal együtt az egész anyagcserét, sejtműködést és immunrendszert támogatja. A nyomelemek közül a legnagyobb mennyiségben szilíciumot tartalmaz, amely erősíti a kötőszöveteket, a körmöt és a hajat, valamint az érrendszert is.

Rostforrásként étrendünk fontos kiegészítője lehet. Rostjai közül legjelentősebb a pektin. Kutatások szerint pektintartalma azonos az almáéval. A pektin kedvezően befolyásolja a koleszterinszintet, továbbá a bélbe jutva, az ott jelenlévő baktériumok hatására jótékony védőréteget képez a nyálkahártyán, így salakképző anyagok jutnak a bélbe.
A gyümölcs nagyobb mennyiségben való fogyasztása azonban hasmenést okozhat.
Természetgyógyászok lázzal, gyulladással együtt járó betegségek esetén különösen ajánlják a nyugtató, hűsítő hatású egresszörpöt.
Rendszerint félérett állapotban szüretelik, bár ilyenkor az íze fanyar, viszont kitűnő mártás, kompót, dzsem és gyümölcslé készíthető belőle. Friss fogyasztásra a teljesen érett termés a legjobb, ilyenkor kellemesen savas, zamatos, áttetsző gyümölcsöt ehetünk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük