Kezdőlap » Egészséges életmód » Milyen jógafajták vannak?

Milyen jógafajták vannak?

Méltán lett népszerű ez az ősi mozgás- és meditációs forma, hiszen testre és lélekre egyaránt jótékony hatással van. Ha szeretnénk elkezdeni jógázni, érdemes több jógafajtát kipróbálni, hogy megtaláljuk a személyiségünkhöz legjobban illőt. Sokféle jógafajta közül választhatunk, íme egy kis eligazítás.

Hatha jóga: Kezdők számára legkönnyebben elsajátítható jógafajta. A gyakorlatok nem igényelnek rendkívüli hajlékonyságot, mégis hatékonyan átmozgatják a testet. Az elnevezésben a „ha” a nap a „tha” pedig a holdat jelenti. Az ellentétes energiák közti egyensúly kialakítására törekszik. Erősíti izmainkat, oldja a belső feszültséget.

Nalini jóga: Női jógának is nevezik, mivel kifejezetten nők számára fejlesztették ki. Erősíti a medence izmait, segít az intim területeken felmerülő problémákon, elősegíti a szexuális energiák felszínre kerülését. Segít a nőiség megélésében, elfogadásában, a női betegségek oldásában.

Kismamajóga: A kismama testi-lelki felkészítése a babavárásra, a szülésre, és az azt követő időszakra. Alapja a gátizomtorna. A természeti népektől átvett lágy mozdulatok erősítik a hát izmait, növelik a légzéskapacitást és a csípőizületek rugalmasságát.

Relax jóga: A gyakorlatok célja az idegrendszer pihentetése, a feszültségoldás és az ellazulás elérése, fenntartása akár a hétköznapi stresszhelyzetekben is.

Bikram jóga: A 26 gyakorlatból álló másfél órás jógaórák 38-40 fokra felfűtött termekben zajlanak. Az izzasztó melegben végzett nyújtógyakorlatok az izmokat rugalmasabbá teszik, a test pedig az izzadás által is tisztul. Forró jógának is nevezik. Nevét Bikram Choudhury súlyemelőről kapta.

Iyengar-jóga: A hangsúly az ászanák minél precízebb végrehajtásán van. Tartásjavító, hajlékonyabbá teszi a testet, javítja az állóképességet. Az órákon jellemző a segédeszközök használata, mint például tégla, párna, heveder. Célja a fizikai és spirituális fejlődés.

Ashtanga jóga: Power jógának is nevezik. Azoknak való, akik erőteljes, dinamikus mozgásformára vágynak. A mozgás és a légzés összehangolására törekszik. Az ászanákat megállás nélkül, táncszerűen hajtják végre a légzés ritmusára. A mozgás és a légzés összehangolását vinyászának hívják.

Rádzsa jóga: Nem foglalkozik a test fejlesztésével. Koncentrációs és meditációs gyakorlatokat foglal magában. A befelé figyelésre helyezi a hangsúlyt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Természetes stresszoldás

Számtalan stressz ér minket nap-mint nap, mi magunk sokat tehetünk a kiegyensúlyozott életünkért. A szabályok, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük