Kezdőlap » Szilveszter » Milyen a jó pezsgő?

Milyen a jó pezsgő?

Ez szubjektív és a személyes ízlés dönti el. A pezsgő mindig is a Szilveszter és egyéb ünnepnapok kedvenc itala volt, s nem utolsó sorban a győztesek, kiváltságosok itala is egyben.
A pezsgő egy olyan alkoholtartalmú ital, amelynek alapja a bor, s ehhez a továbbérés (másodlagos érés) érdekében élesztőt és cukrot vegyítenek, aminek hatására szénsavassá válnak. A pezsgőkészítés vitathatatlan mesterei a franciák.
A pezsgőkészítésnél többféle eljárást is használnak manapság.
A pezsgő fajtája is számtalan. Van édes és száraz. Az is meghatározó, hogy a pezsgőt fehér vagy színes szőlőből készítik. Létezik színes szőlőből készített fehér pezsgő is. A pezsgős üvegen az elkészítés módját jelölni kell.
A pezsgő íz-elnevezéseit is jelölni kell. Ebből következtethetünk a hozzáadott cukor mennyiségére.
A mai pezsgők többsége nem egyetlen év szőlőterméséből készül, hanem tartalmaz korábbi évjáratú borokat is. Ezeket non-vintage elnevezéssel láthatjuk. A vintage ennek az ellentétje, ezekben csak egyetlen évi szőlőtermés van.
Találhatunk csökkentett szénsavtartalmú pezsgőket is, ezeknek inkább az alapbor íze a meghatározó jegyük. Viszont sokan nem szeretik a pezsgőt a nagy szénsavtartalom miatt. Nekik találták ki ezt a típust.
A pezsgőt hosszúkás, keskeny szájú, tölcsér formájú, ún. flőte pohárból szokás fogyasztani, amelyet direkt erre a célra találtak ki. A pezsgőt kifejezetten erősen hűtve, 5-8 fokon fogyasztjuk. A pezsgőfogyasztás kötelező velejárója a koccintás is!
Mindent egybevetve, a lényeg ugyanaz maradt. Jó pezsgő az a pezsgő, amelyet szívesen megiszunk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan szervezzünk otthon szilveszteri partit?

Röviden: vendéglista, ételek, italok – alkoholos és alkoholmentes, hangulat – zene, fények, lampionok, esetleges házirend, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük