Kezdőlap » Sport » Milyen a jó ökölvívó?

Milyen a jó ökölvívó?

A taktika általánosságban mindenféle ütközet tervezésének és vezetésének a módszere, az ökölvívás vonatkozásában azonban szinte valamennyi értelmét felveszi. Az ökölvívó taktika a küzdelem tervezésétől az alkalmazott harcmodorig, és a pillanatnyi helyzetek kihasználásától a ravaszkodásig, a szántszándékú megtévesztésig terjed.

A küzdő felek a megengedett formákon belül mindent megtesznek azért, hogy maguknak mennél előnyösebb helyzetet teremtsenek. Az ökölvívó taktikának ez a célja, és ez abból a törekvésből fakad, hogy magunkat megvédjük, az ellenfelet pedig mennél több ütéssel sújtsuk. Mert soha nem felejthetjük, hogy valóban az a jó ökölvívó, aki elsősorban a fejével, másodsorban a lábával és csak harmadsorban küzd az öklével.

Mit sem ér az erős ütés, ha ellenfelünk felismerve azt, kitér előle, vagy ha lábunkkal nem teremtünk kellő egyensúlyi helyzetet és elvisz saját öklünk súlya. A gondolkodó versenyző szinte mérhetetlen változatosságban talál jobbnál jobb lehetőségeket, míg a gépies öklöző számára a szorító egyenlő az előre nem látott esélyű, egyhangú “adok-kapok” színhelyével. Természetesen ma már széles körben ismeretesek azok a mozgásformák, amelyekkel a taktikai célok megvalósíthatók, eredményes alkalmazásuk azonban egyaránt függ a végrehajtás módjától és a személyi adottságoktól.

Jó példa erre az alapállás-változtatás, amely ezer versenyző közül egynél válik be, a többi számára kétségtelenül hátrányos, de a látszólagos védtelenség, vagy a tudatos céltévesztés rossz pillanatban történt alkalmazása legalább annyira káros lehet, mint amilyen hasznot remél tőle az ökölvívó.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készül a hokikorong?

Régen még fából készültek a jégkorongok, de a kevésbé hivatalos meccseken akár kővel is játszották. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.