Kezdőlap » Étel » Milyen a jó mézeskalács?

Milyen a jó mézeskalács?

Minden évben újra és újra előkerülő kérdés a konyhában, nem mindegy ugyanis, hogy mit akarunk kezdeni az elkészült mézeskalács tésztával. Ha megenni szeretnénk, akkor puha és omlós tésztát kell készítenünk, amibe másnap sem törik bele a gyerekek foga. Ezt egy kevés margarin hozzáadásával érhetjük el, a zsiradék ugyanis megakadályozza, hogy a tészta kiszáradjon. Ha építkezni szeretnénk az elkészült tésztatáblákból, vagy fel akarjuk fűzni karácsonyfa dísznek, akkor a legjobb, ha a tészta kezdetben puha, hogy méretre vágható legyen, majd szép lassan, a kihűlés során megkeményedik. Ezután lehet összeragasztani az elemeket. Fontos az építkezéshez, hogy a tésztalapok ne vetemedjenek el a hűlés során, ezért ha kivágtuk az elemeket, helyezzünk egy viszonylag könnyű falapot (pl. vágódeszka) vagy könyvet, magazint a tészta tetejére.
A tészta alap hozzávalói: 2 rész liszt, 1 rész méz, 1-2 tojás (ha puha tésztát akarunk, akkor legalább az egyiket vajjal, margarinnal helyettesítsük be), szódabikarbóna vagy élesztő és fűszerek.
Fehér tésztát készíthetünk, ha fűszerként csak nem színező dolgokat használnunk, a karácsonyi hangulatnak megfelelően elsősorban vaníliát, gyömbért és citromhéjat. Klasszikus barna tészta készülhet fahéj és kakaó hozzáadásával. Különféle praktikákkal színezni is megpróbálhatjuk a tésztát, de ezt csak akkor tegyük, ha megenni nem akarjuk, csak az építkezés elemeihez kell. Zöldre színezhetjük spenót, pirosra cékla vagy meggy hozzáadásával, narancssárgára sütőtökkel. Ha biztosra akarunk menni, akkor a tökéletes színek érdekében ételszínezékre is szavazhatunk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen zöldség a Spenót

A spenót Kis-Ázsiában őshonos növény. Vadon előforduló alakját ma is fogyasztják. Termesztéséről kb. kétezer év …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük