Kezdőlap » Egészséges életmód » Milyen jellegű sporttal tehetünk a legtöbbet a magas vérnyomás ellen?

Milyen jellegű sporttal tehetünk a legtöbbet a magas vérnyomás ellen?

A rendszeres, hosszútávú edzés segít megőrizni az érfalak rugalmasságát. Elegendő vér tud átfolyni az ereken, anélkül, hogy az érfal szövete károsodna, ezenkívül, amikor az erek falai nyugalmi állapotban vannak, csökken a vérnyomás. A sporttevékenység során a vérnyomás emelkedik – legalábbis az edzés időtartama alatt. Hosszú távon a rendszeres sport ellentétes hatást vált ki, edzés alatt és nyugalmi állapotban egyaránt. Az alacsonyabb vérnyomás kíméli a szívet.
Az edzés további pozitív hatásai: a sport nyújtja és lazítja az izomzatot és az ízületeket, javítja a koordinációt, egyensúlyérzéket és reakciókészséget. Minél edzettebb valaki, annál hamarabb tér vissza a pulzusa a mozgás befejezésével a nyugalmi állapotba, ezáltal gyorsabban éri el a test a nyugalmi állapotát.
A hosszabb időtartamú, kitartást igénylő sportok, mint a séta, túra, úszás, Nordic Walking, biciklizés és sífutás egyaránt szabályozó hatással vannak a vérkeringésre. Egyenletes, alacsonyabb mértékű terhelést biztosítanak hosszabb távon, így rendszeres sporttevékenység esetén a vérnyomás tartós csökkenéséhez hozzájárulnak. A küzdősportok, erőedzés és hasonló mozgásfajták, melyek a változó terhelés következtében a vérnyomást hirtelen gyorsító és lassító hatással vannak, például a súlyemelés vagy a squash, kevésbé számítanak értékesnek a magas vérnyomás csökkentése szempontjából. Aki az átlagosnál jóval magasabb vérnyomásértékekkel rendelkezik, ajánlott ezekről a sportágakról lemondania, vagy az orvosától tanácsot kérnie.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az ásványi anyagok szerepe a táplálkozásban

Az egészségünk megőrzésében fontos szerepe van a kiegyensúlyozott, vegyes étrendnek. A szervezet számára a fenntartáshoz …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük