Kezdőlap » Látnivalók » Milyen jelenség a sarki fény?

Milyen jelenség a sarki fény?

A sarki fény az ember számára lélegzetelállító, álomszerű jelenség, ami szinte megbabonázza a szemlélőt. Latin neve aurora polaris. Északon aurora borealisnak, délen aurora australisnak nevezik. Nevét a római hajnalistennőről (Aurora) kapta.

Kialakulásának oka, hogy a naptevékenység következtében a napszélből származó töltött részecskék (protonok és elektronok) az északi és déli sarknál a Föld mágneses pólusainál behatolnak a légkörbe. A légkör atomjai a részecskékkel történő ütközés során fényt bocsájtanak ki. Az oxigén zöld és vörös színt sugároz, a nitrogén kéket és ibolyát.
A sarki fény jelenség színét és formáját állandóan változtatja. Megjelenhet szalag formában, sávokban, egyenes fény nyalábokként, fátyolszerűen vagy nagy kiterjedésű foltok képében.

Leggyakrabban késő ősztől kora tavaszig figyelhetjük meg, körülbelül 100 km magasságban. Minél tisztább az égbolt és minél kisebb a fényszennyezés, annál nagyobb az esély rá, hogy lássuk.
Az égi jelenség legszebben a skandináv országokban mutatja meg magát. Magyarországról sajnos nem látható, vagy csak nagyon ritkán és akkor sem túl jól. Ha el akarjuk csípni a sarki fényt, utazzunk el Izlandra, Norvégiába, Svédországba vagy Finnországba. Akár már fapados repülőjáratokkal is eljuthatunk ezekbe az országokba. Részt vehetünk szervezett 5-7 napos sarki fény-túrákon, ahol nagy eséllyel részesei lehetünk ennek a csodának, de készüljünk fel a borsos árakra. Ha magunk szervezzük a sarki fény vadászatot készüljünk legalább 1 hétre. Béreljünk autót a célországban, mert tömegközlekedéssel nem jutunk el azokra a helyekre, ahol a legjobban megfigyelhető a jelenség.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük