Kezdőlap » Családi élet » Milyen játéktevékenységet folytat egy óvodáskorú gyermek?

Milyen játéktevékenységet folytat egy óvodáskorú gyermek?

A játék a gyermeke alapvető tevékenysége. Képességeket-, készségeket fejleszt, társas igényüket elégíti ki, fejleszti a személyiségüket.
Azonban a játéktevékenységnek is vannak „lépcsőfokai” és minden játék besorolható egy kategóriába.
Óvodáskor elején, amikor bekerülnek a gyermekek a közösségbe még az egymás mellett játszás a jellemző. Egyikük autózik, másikuk főz a babakonyhában vagy épít, még nem jellemző, hogy csoportok alakulnának ki és cselekvéssorozatot jelenítenek meg együtt.
A közösségi élet szokásai azonban összehozza a csapatot, jellemzővé válnak a 2-3 fős összeállások, pl. autópálya építés, babakonyhában vendégeskedés.
4-5 éves korban már nagyon ritkán játszanak magukban, egymással, csoportosan, esetleg az óvodapedagógus vezetésével tevékenykednek.
Szerepjátékok alakulnak ki, csoportos játékon belül mindenkinek megvan a szerepe, a konyhában az anya főz, babát etet, babakocsiban tolja stb. A fiúknál is leosztják a szerepeket játszószőnyegen autók, vonatok között egyikük a sorompós, másikuk a szállító stb.
Az óvodapedagógussal meséket dramatizálnak, ( eljátsszák azokat) körjátékokat játszanak , báboznak.
Szabályjáték körébe tatoznak azok a játékok, amelyeket valamilyen előre felállított szabály, megkötés szerint kell játszani. Ide tartoznak a társasjátékok, dominó, memóriajáték stb. De egy udvari fogócska is, ha előre megbeszélik mikor kell kiállni vagy hogyan érinti a másikat ( pl. labdával )
A mozgásos, ügyességi tevékenységek is játékosan zajlanak, legyen ez egy 10 perces spontán mozgásos forma vagy egy tornatermi foglalkozás.
A gyermek életében nagyon fontos , hogy megteremtsük számára a játék lehetőségét.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan tartsuk a tengerimalacot?

A legtöbb családban előfordul, hogy a gyerekek nagyon szeretnének valamilyen állatot tartani. Mi szülők tisztában …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük