Kezdőlap » Ünnepek » Milyen húsvéti babonák léteznek?

Milyen húsvéti babonák léteznek?

A húsvéthoz számos olyan néphagyomány köthető, amely bizonyos mértékben babonának is tekinthető. Hiszen ezeket a tevékenységeket tradicionálisan azért hajtották végre, hogy elkerüljenek valami rosszat, elűzzenek valami nem kívánatosat, jót hozzon a házra.
Ott van például a kiszézés. Ez igazából a tavaszváráshoz, a természet megújulásához kapcsolódik. Szalmából női alakot formázó bábut készítettek, női ruhába öltöztették, amit elégettek és vízbe dobtak. Jelképesen így intettek búcsút a télnek, s egyúttal szabadultak meg a betegségektől, nélkülözéstől.
Ezt követően a tavaszt, a termékenységet csalogatták közelebb azzal, hogy „villőztek”. Ennek során zöld ágakat, például fűzfaágat vittek körbe a faluban, amivel a menyecskéket, fiatal lányokat meg is ütögették, hogy termékenyek legyenek. A csángók például fűzfa sípot fújnak, ezzel ébresztik fel a tavaszt.
A virágvasárnapot megelőző szombaton sokan barkát szedtek, melyet másnap elvittek a szentmisére megszenteltetni. Abban hittek, hogy a szentelt barka elhárítja a bajokat. Ugyanez a hiedelem vonatkozik arra is, hogy ilyenkor a tavalyi barkát elégették, és annak a hamujával kenték be a papok a misén a hívők homlokát.
Nagyszombaton, mely nap a víz és tűz jegyében telik, a fiatal lányok rituális mosdás során friss folyóvízzel űzték el a bajokat. Babonából szokás volt húsvétkor valamilyen új ruhadarabot vagy kalapot felvenni.
A népszokásokat megfelelő időrendi sorrendben, meghatározott napokon hajtották végre. A legutolsó a sorban a komatál készítése volt, amivel a lányok egymást ajándékozták meg.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készülnek az amerikaiak a karácsonyra?

A karácsony ünnepének a világ minden pontján élő ember számára ugyanaz az üzenete, mindenki a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük