Kezdőlap » Betegségek » Milyen a heveny hasnyálmirigy-gyulladás?

Milyen a heveny hasnyálmirigy-gyulladás?

A hasnyálmirigy a felső hasban, közvetlenül a gerinc előtt helyezkedik el, feladata az emésztőenzimek és a szervezetünk szénhidrát és zsíranyagcseréjét szabályozó hormonok előállítása. A hasnyálmirigy egyik leggyakrabban előforduló betegsége az akut hasnyálmirigy-gyulladás. Az akut vagy heveny gyulladás néha hirtelen és komoly tünetekkel kezdődik, mely azonnali kórházi kezelést igényel. A heveny gyulladásnak két fajtája van, mert az előbb említett súlyos formáján kívül az esetek többségében enyhe formában alakul ki.

A kialakulásában közrejátszik az epekövesség, mely elzárja a hasnyálmirigy vezetéket és emiatt nem tud kiürülni a szerv, továbbá a túlzott alkoholfogyasztás miatt -tipikus eset a sok sör és töltött-káposzta kombinációja-, továbbá valamilyen vírusfertőzés következtében és családilag is örökölhető a hajlam.
Az enzimek ilyen esetekben a mirigy állományában aktiválódnak, nem tudnak kiürülni, emiatt a hasnyálmirigy önmagát kezdi felemészteni, súlyosabb esetben a mirigy egy része el is halhat. Ha szerencsénk van, akkor a gyulladás tökéletesen gyógyul, ha nem, akkor fennmaradhat egy idült állapot. Tünetei között szerepel az övszerű, felhas környéki fájdalom, mely a hát felé sugárzik. Ezt sokan csak úgy határozzák meg, hogy övszerűen fel van fújódva a gyomruk.

Az övszerű fájdalom néha kisugárzik a köldök irányába is. A súlyos esetben hirtelen görcsszerű fájdalom is jelentkezhet, amely lázzal és hányással is járhat. Nagyon súlyos esetben a kórházban egy orrszondán keresztül táplálják az embert, még vizet sem lehet inni, a hasnyálmirigyet teljesen pihentetni kell. A labor leletei között a lipáz és az amiláz szintje mindig magas, sokszor a megengedett érték többszöröse. Megfelelő kórházi ellátás mellett a súlyos gyulladásnál is meg van az esély arra, hogy a szerv tökéletesen meggyógyuljon.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Bárányhimlő

Rossz a kedve a gyermekének? Talán megfázás tüneteit mutatja,de nem olyan mint máskor? Sajnos ezek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük